Srbija

NA PRIJEMNOM ISPITU NA FPN VEĆINA KANDIDATA NIJE ZNALA ODGOVOR NA 1 PITANJE: Profesori šokirani - Da li je ovo moguće?

Na Fakultetu političkih nauka održan je prijemni ispit za studente, ali na jedno pitanje većina njih nije znala odgovor

Lifestyle
Autor:
NA PRIJEMNOM ISPITU NA FPN VEĆINA KANDIDATA NIJE ZNALA ODGOVOR NA 1 PITANJE: Profesori šokirani - Da li je ovo moguće?
Test na prijemnom ispitu na Fakultetu političkih nauka, Foto: Kurir / Sonja Spasić

Asistent na Fakultetu političkih nauka, Ivan Stanojević objavio je na svom Tviter nalogu da je prijemni ispit na tom fakultetu ove godine prošao znantno bolje nego prethodnih godina.

Međutim, iznenadilo ga je to što veliki broj kandidata i kandidatkinja nije znao kako se zvala koalicija Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima 2000. godine.

"Utisak među nastavnicima koji smo pregledali prijemni je da je to dosta uznemirujuće i da treba popričati o uzrocima za tako nešto", napisao je Stanojević, prenosi Danas.

Podsećamo, od ove godine je na prijemnom ispitu za FPN uveden test opšte informisanosti za sve smerove.

Ivan Stanojević, docent doktor na FPN, za Danas kaže da je najveći broj studenata ipak znao odgovor na pitanje o Rezoluciji 1244 koja je usvojena pre 23 godine.

On pojašnjava da je pitanje o Koštunici i DOS bilo u delu testa iz istorije, a o rozoluciji dela testa o opštoj informisanosti.

Navodi da je njegov glavni utisak da postoji izbrisano kolektivno sećanje jednog tako važnog događaja.

Demokratska opozicija Srbije (DOS) je bila politička koalicija koja je nastala 10. januara 2000. godine na inicijativu Srpskog pokreta obnove i sačinjavalo ju je 19 stranaka koje su bile opozicija tadašnjem jugoslovenskom režimu Slobodana Miloševića.

Najjače stranke u DOS-u bile su Srpski pokret obnove i Demokratska stranka, ali je nakon atentata na Vuka Draškovića u Budvi, 18 stranaka DOS-a odbacilo sporazum koji su potpisali svi lideri stranaka DOS-a osim Momčila Perišića i odlučilo da se ipak ide na izbore bez SPO-a.

Kandidat DOS-a na predsedničkim izborima bio je Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije.

Pored DS i DSS, DOS su činili Demokratska alternativa, Nova Srbija, Građanski savez Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Savez vojvođanskih Mađara, Reformisti Vojvodine, Sandžačka demokratska partija, Koalicija Vojvodina, Socijaldemokratija, Pokret za demokratsku Srbiju, Liga za Šumadiju, Nova demokratija i Demokratski centar. Uz DOS su tada bili G-17+ i Otpor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs