SAZNAJTE VIŠE

SMANJUJE STRES, SNIŽAVA PRITISAK, OPORAVLJA JETRU: Kako pisanje dnevnika popravlja tvoje mentalno zdravlje?

Pisanje dnevnika po rečima Meriam-Vebster je način beleženja naših dnevnih misli ili iskustava na papir – u dnevnik. Pisanje dnevnika datira od davnina, a šta je razlog njegove popularnosti i danas?

Zanimljivosti
Autor:
SMANJUJE STRES, SNIŽAVA PRITISAK, OPORAVLJA JETRU: Kako pisanje dnevnika popravlja tvoje mentalno zdravlje?
Foto: Shutterstock

Umetnost vodjenja dnevnika nije baš tako jednostavna. Taj hobi se proširio na razna polja i postoji u raznim formama – praćenje ciljeva, snova, ishrane samo su neki od primera. Pisanje dnevnika na mnogo načina pomaže da se izborimo sa nama samima. Ali da li je to dokazano baš tako? Da bismo to saznali, potrebno je da se na kratko osvrnemo na istoriju pisanja dnevnika.

Ne možemo sa sigurnošću reći kada tačno je počelo, ali ono što možemo da tvrdimo jeste da su ljudske misli bile zapisivane oduvek.

Osamdesetih godina, mnoge škole uvele su pisanje dnevnika u časove maternjeg jezika. Iako je to bilo dokumentovanje materije vezano za gradivo, mnogi nastavnici su primetili da takva aktivnost kod učenika doprinosi razvijanju mišljenja, kao i da ima terapeutska dejstva. Od tada, pisanje dnevnika prihvaćeno je kao ne-medicinski način za poboljšanje mentalnog zdravlja i bilo je promovisano kao pokret za brigu o sebi.

Negde oko 2013. godine, fenomen pisanja dnevnika u tačkama (bullet journaling) postao je popularan na internetu, što je ne samo doprinelo popularnošću samog pisanja dnevnika, već je i pridobilo brojne mlade ljude širom sveta da više pišu.

Šta je tačno to u čemu nam pomaže pisanje dnevnika?

Smanjivanje stresa

Kada vodimo dnevnik, na neki način izbacujemo sve ono što bismo nekome rekli, a to posebno mogu biti izlivi besa ili nervoze zbog nečega što smo doživeli tog dana. Ponekad nismo u prilici da takve misli direktno kažemo toj osobi, a za to postoje brojni razlozi – to je neko na višem položaju od nas ili je to neko sa kim ne bismo kvarili odnose. Zato često zadržavamo u sebi te negativne emocije ili pokušavamo da ih potisnemo. Ako se pronalaziš u ovome, pisanje dnevnika je prava stvar za tebe. Bilo da pišeš ili crtaš kako se trenutno osećaš, svaki vid prenošenja tvojih misli na papir učiniće da se osećaš mnogo bolje.

Studije su pokazale da je pisanje dnevnika 15-20 minuta na dan, pa čak i 3-5 puta nedeljno dovoljno za snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje funkcionisanja jetre.

Dodatno, vodjenjem dnevnika organizujemo bolje naše obaveze, misli ili probleme, što takodje dovodi do smanjivanja stresa.

Popravljanje imuniteta

Iako je možda teško za poverovati, pisanje dnevnika pomaže u ojačanju našeg imunog sistema i jača nas od dobijanja bolesti. Mnogi strastveni pisci dnevnika analizirali su poboljšanje svog zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog, a povezali ga sa pisanjem dnevnika.

Izoštravanje pamćenja

Ako se često i redovno piše, tvoj mozak biće utreniran da razume stvari bolje i brže. Dodatno, pisanje dnevnika proširuje kapacitet pamćenja, što pomaže u poboljšanju kognitivne obrade podataka.

Poboljšavanje raspoloženja

Složićemo se da pisanje dnevnika u mnogo slučajeva može da nam zameni blisku osobu – tu je da nas sasluša i sačuva sve naše probleme i misli, a verujemo mu jednako koliko i članu porodice ili najboljoj drugarici. Jedina razlika bila bi što dnevnik neće odgovoriti. Ali nekada nam i to prija. Kada mislimo da nas niko neće razumeti, ili samo želimo da se zatvorimo i sami preživimo težak dan – najbolje je popričati sam sa sobom – ili sa dnevnikom.

Jačanje emocija

Zapisivanje iskustava i emocija koje su privatne i lične prirode posebno pomaže u dolaženju do priznanja samom sebi, što dalje dovodi do resetovanja našeg mentalog stanja. Kada se “izduvamo”, stvara se mirna atmosfera u kojoj lakše pričamo sami sa sobom i razmišljamo mirnije o prethodnom problemu. Vreme za razmišljanje o nama samima je jako bitno, a posebno u stresnom periodu.

Zaključak

U početku nije lako. Konstantni “check-in” i zapisivanje dešavanja u dnevnik nije jednostavan posao, čak može biti i dosadno posle nekog vremena, ali kao neko ko dugo piše, preporučujem ovaj hobi svima. Ja lično pišem dnevnik na telefonu, na jednoj online platformi. Bilo da je neki bitan dogadjaj u životu, ili nešto emotivno upečatljivo – lepo ili ružno, osećam potrebu da to zapišem u dnevnik, makar u dve rečenice. Naravno, uz to ubacim i po koju sliku ili pesmu koju sam slušala taj dan. Ali ono što je verovatno najzanimljivije u pisanju dnevnika jeste čitanje starih objava i slatko smejanje staroj meni. Možda je osećaj još lepši kada pišeš na papir i ilustruješ svoju stranicu, ali u ovom digitalnom vremenu i online dnevnik pomaže podjednako. Gde god i šta god se odlučiš da pišeš, znaj da ćeš time sigurno pomoći sebi – rašćeš kao osoba, bićeš smirenija i opuštenija znajući da ništa u sebi ne zadržavaš. Još nešto, razvićeš svoju kreativnu stranu i možda otkriti tvoj novi talenat za pisanje ili crtanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs