Hasnal Bolkiah

NAJOKRUTNIJI VLADAR NA SVETU ĆERKI PRIREDIO VENČANJE OD 7 DANA: Njegove zabave koštaju 50 miliona dolara! (FOTO)

Brunejski sultan Hasnal Bolkiah za svoju je ćerku Fadzilu Lubabul organizoao sedmodnevno venčanje, a raskoš i rasipanje koje se tamo odvijalo teško je opisati.

Zanimljivosti
Autor:
NAJOKRUTNIJI VLADAR NA SVETU ĆERKI PRIREDIO VENČANJE OD 7 DANA: Njegove zabave koštaju 50 miliona dolara! (FOTO)
Hasnal Bolkiah, Foto: Profimedia

Svako kraljevsko venčanje u svetu usprati se s posebnom pažnjom, iako u tome ipak prednjači britanska kraljevska porice koja je oduvek prednjačila po skandalima i samim tim bila uvek najinteresantnija javnosti .

Ali ovoga puta odlazimo malo istočnije, tačnije do Bruneja gde vlada jedan od najbogatijih ljudi na svetu, 75-godišnji sultan Hasanal Bolkiah. Naime, upravo se tamo nedavno održala svadba njegove ćerke, 36-godišnje princeze Fadzile Lubabul i njneog izabranika Avanga Abdulaha Nabila Mahmuda Al-Hašimija.

Sultan je ćerku dobio sa svojom drugom suprugom, Marijam Abdul Aziz, bivšom stjuardesom. Naime, ceremonija venčanja trajala je nedelju dana, a raskoš je mala reč za ono što je ova kontroverzna porodica priredila.

Inače, Fadzilah je diplomirala na Univerzitetu Kingston, deveta je od dvanaestero sultanove dece i je poznata aktivistkinja zdravstvenih organizacija. Ipak, njen suprug nije toliko poznat javnosti.

Svadbeni maraton krenuo 16. januara ceremonijom u kojoj je sultan formalno dao svoj blagoslov paru.

Potom, kao poslednja proslava, održana je ceremonija u velikoj, pozlaćenoj sali u kraljevskoj palati.

Naime, na Bruneju su dozvoljeni poligamni brakovi, a sultan se oženio tri puta. Sa svojim je suprugama dobio dvanaestero dece, a svima koji su se venčali platio je milionske svadbe od po nekoliko dana.

Za venčanje svoje najstarije ćerke, princeze Rašidah, poslao je 1996. godine avion po Vitni Hjuston kako bi pevala za goste, što ga je koštalo 10 miliona dolara. Ma, sitnica, kada čujete da je sultanova vrednost oko 20 milijardi dolara. Odakle sve to dolazi? Naravno, nafta.

Ipak, ništa nije nadmašilo njegovu proslavu 50. rođendana 1996. godine. Proslava je trajala dve nedelje, a na nju je potrošeno gotovo 40 miliona dolara. Tokom slavlja, Majkl Džekson pevao je čak tri puta i zaradio gotovo 26 miliona dolara.

Inače, sultan Hasanal poznat je kao neverovatno kontroverzna ličnost, a 2019. je godine pokušao da donese jedan od najrigoroznijih zakona prema kojem bi se lopovi kažnjavali odsecanjem ruku, bičevali bi se muslimani koji piju alkohol, dok bi pripadnike LGBT zajednice kamenovali do smrti.

Tada se javnost probudila, a mnoge poznate osobe krenule su ga prozivati. Tako je Džordž Kluni pozvao na bojkot sultanovih hotela, uključujući 'Dorchester' u Londonu i 'Beverly Hills' u Los Anđelesu. Pridružile su mu se i druge zvezde kao što su Džej Leno, Elen Dedženeres, Šeron Osborn, Ričard Brenson.. I vlasnik Virgin Airlinesa, Ričard Brenson, takođe se pridružio protestu kada je Virgin Australia otkazala ugovor o putovanju njihovog osoblja s nacionalnom kompanijom Brunei.

Ipak, nakon međunarodnog negodovanja, svoje prilično stravične zakone nikada nije sproveo u delo.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs