OTKRIĆE

NIKOLA TESLA I JOVANKA BROZ BILI SU ROĐACI: Ovaj sveštenik im je krvna veza! Dobio je francuski Orden časti!

Njihov predak je bio Tošo, pradeda prote Tome Budisavljevića koji je 1811. godine dobio Orden Legije časti od Napoleona

Zanimljivosti
Autor:
NIKOLA TESLA I JOVANKA BROZ BILI SU ROĐACI: Ovaj sveštenik im je krvna veza! Dobio je francuski Orden časti!
Foto: Wikipedija/Profimedia

Georgina Đuka Tesla, majka Nikole Tesle, rođena je u Tomingaju, 1822. godine u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića (1800 -1863) i Sofije Mandić (rođene Budisavljević), iz mesta Gračac u Lici.

Unuka je prote Tome Budisavljevića. Sofija i Nikola su imali osmoro dece, a Georgina im je bila četvrta, najstarija ćerka. Među tih osmoro dece bio je i Petar, kasnije mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mandić, kao i Toma Mandić, sveštenik gornjogračački i zrmanjski.

Georgina je kao veoma mlada morala da preuzme brigu o staranju šestoro braće i sestara, jer im je majka umrla vrlo rano. To je sprečilo ovu izvanrednu ženu da uči školu i da svoj dar razvije u većoj meri. O njoj je Tesla govorio uvek sa naročitim ushićenjem i smatrao je da je svoj pronalazački dar nasledio od nje, kao i fantastičnu moć pamćenja. Bila je u stanju da pravi i istražuje razne sprave u domaćinstvu, a u celoj okolini je bila čuvena zbog svojih ručnih radova. Iako nije umela da čita zanimala se za poeziju i znala je napamet mnoge srpske narodne pesme i odlomke iz Njegoševog „Gorskog vijenca“. Govorilo se da je prava Samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnima i nemoćnima.

Georgina Đuka Tesla
foto: Wikipedia / Georgina_Tesla

Po njenom dedi, pravoslavnom svešteniku Tomi Mandiću je selo Tomingaj dobilo ime. Mandići su bili poznati kao vešte zanatlije (kovači i stolari), sa odličnim radionicama. Po majčinoj liniji je Georgina bila potomak Budisavljevića, porodice koja je u 18. i 19. veku imala dva člana koji su od austrijskih careva dobili plemstvo na osnovu vojnih zasluga. Iz tog razloga su Budisavljevići u Lici uživali veliki ugled.

Bila je udata za Milutina Teslu i sa njim izrodila sinove Daneta i Nikolu, kao i ćerke Angelinu, udatu za Jovu Trbojevića (sveštenik u Petrovu selu pa u Medaku), Milku, udatu Glumičić, i Maricu, udatu za Nikolu Kosanovića (sveštenik u Plaškom pa u Rijeci). Nažalost, Dane je od udarca konja preminuo u 14. godini, što je bila velika tragedija za porodicu. Posle toga, Tesle su se preselile u Gospić, odvojivši se od svoje crkve Svetog Petra i Pavla u Smiljanu i skromne kuće. Ali, Đuka je i dalje bila stub doma. Svaki kutak je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju dece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Sin Marice i Nikole Kosanović je Sava Kosanović, a sinovi Angeline su arhimandrit šišatovački Dr Petronije Trbojević i Nikola Trbojević koji je u Americi takođe imao naučnu karijeru i bio u kontaktu sa Nikolom Teslom. Angelina i njen muž Jovo su sahranjeni u zaseoku Bezbradice, kod Kistanja. Angelina se, kao i ostale dve Tesline sestre, udala za sveštenika i imala je petoro dece od kojih ćerka Marija jedina nije imala doktorat. Marijina ćerka je bila Dana (odrasla je u Metku, u kući bake Angeline), koja je prabaka (po ocu) hrvatske rediteljke Dane Budisavljević, poznate po filmu „Dnevnik Diane Budisavljević.

Iz iste šire porodice Budisavljević, iz koje je poticala Georginina majka Sofija je i Jovanka Budisavljević (udata Broz), poslednja žena Josipa Broza Tita. Njihov zajednički predak je Tošo, pradeda prote Tome Budisavljevića koji je 1811. godine dobio Orden Legije časti od Napoleona.

Jovanka Broz svojevremeno je govorila o Tomi Budisavljeviću i svojim rodbinskim vezama sa Nikolom Teslom.

Tesla je moj rođak po njegovoj babi po majci. Baba Teslina zvala se Sofija Budisavljević i ona je srodnica mog oca. Rođena je u kući u kojoj sam se ja rodila u selu Pećanima, u Lici. Ona se udala za protu Mandića. To je deda Teslin. Sofija je rodila Teslinu majku koja se zvala Đuka. I po toj Teslinoj majci i babi, Tesla je moj srodnik. Moja porodica je održavala stalno te veze rodbinske s Teslinim ocem, Milutinom Teslom. On je bio sveštenik u selu Smiljanu u Lici, kod Gospića. Moj otac je još kao mladić otišao u Ameriku. Nije ga beda oterala, nego su njegovi stričevi bili tamo. Moj otac se u Americi često viđao sa Teslom i o tome nam je pričao.“

Jovanka Broz
foto: Profimedia

U knjizi „Prepiska Đenerala Budislava Budisavljevića“ iz 1911. godine, sačuvano je jedno pismo prote Milutina Tesle, sinu generala Bude, Aleksandru. U pismu, pored ostalog stoji i ovo: „Supruga moja, unuka Kavalira Prote Budisavljevića, tvoja srodnica, dobro se drži i milo te pozdravlja… Djece imam, jednog sina (Nikolu), koji je svršijo višu realku, i tri kćeri od kojih jedna se skoro udala u dobru kuću, ne znam još, oće li joj muž biti beamter ili popo! Sad moj dragi pjesniče, ja Ti srdačno zahvaljujem na stihovima i bratskoj čestitki! Ostajem ljubeći Te u duhu i pozdravljajući. Tvoj revni poštovatelj i brat Milutin Tesla, Protopr. Namjestnik.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs