Istorija

ZBOG NJE SU ČARLIJA ČAPLINA NAZVALI PEDOFILOM: Una je bila 36 godina mlađa od njega, rodila mu osmoro dece!

Una O'Nil je bila poslednja supruga i poslednja velika ljubav glumca. Uvek je bila u senci svog muža, majka osmoro dece, verni pratilac poslednje 34 godine njegovog života...

Zanimljivosti
Autor:
ZBOG NJE SU ČARLIJA ČAPLINA NAZVALI PEDOFILOM: Una je bila 36 godina mlađa od njega, rodila mu osmoro dece!
Foto: Profimedia

Veliki komičar Čarli Čaplin se ženio 4 puta i imao je 11 dece. Ali jedna žena ostavila je poseban trag u njegovom životu. Una O'Nil je bila poslednja supruga i poslednja ljubav velikog glumca.

Kada je Čarli Čaplin odlučio da oženi Unu, koja je od njega bila mlađa 36 godina, rekao joj je: „Udaj se za mene da bih te naučio kako da živiš, a sebe kako da umrem“. Rekla mu je: "Ne, Čarli, udaću se za tebe da me naučiš kako da rastem i da te naučim kako da ostaneš mlad do kraja." Imali su 8 dece i živeli zajedno do Čarlijeve smrti, do njegove 88. godine.

U vreme kada je upoznao Unu O'Nil, Čarli je obezbedio sebi slavu glavnog holivudskog srcelodca i ljubitelja maloletnica- sve njegove prethodne ljubavi nisu bile starije od 17 godina. Glumac je zaista bio veoma zaljubljive prirode.

"Razmnožavanje je," rekao je, "glavni zakon prirode, i svaki muškarac, bio on mlad ili star, upoznavši ženu, razmišljaće o mogućnosti intimnosti između njih. Tako je barem uvek bilo sa mnom."

Čarli Čaplin, Una O'Nil
foto: Profimedia

Tek sa 54 godine Čarli Čaplin je naučio šta je prava sreća. Glumica Una O'Nil, koja je bila 36 godina mlađa od njega, postala je njegova poslednja ljubav i supruga. „Nasmejala se i moje sumorno raspoloženje je odmah nestalo. Bio sam fasciniran njenom lepotom i jedinstvenim šarmom."

Novine su pisale: „Imao je više žena nego uloga. Ali prava ljubav je došla jednog dana."

Unin otac je bio kategorički protiv njihovog braka i čak je pretio Čarliju Čaplinu. I nije iznenađujuće - uostalom, on je bio samo godinu dana stariji od budućeg muža svoje ćerke. Ali Una se udala uprkos ocu. Prijatelji su se prisećali da da je velika hemija postojala između Une i Čarlija.

"Bila je to sjajna, sjajna romansa," rekao je Unin prijatelj Matau. "Nije me pogodila toliko snaga njihovih osećanja koliko njihova postojanost."

Una O'Nil, Čarli Čaplin
foto: Profimedia

Uprkos mladosti, Una je bila sjajno obrazovana i vaspitana. Njen otac je bio poznati dramski pisac. Pored spektakularnog izgleda, Una je imala snažan i voljni karakter. Između ljubavnika vladala je apsolutna harmonija. Pristalice psihoanalize su to pokušavale da objasne činjenicom da je Unin otac napustio porodicu kada je ona imala samo dve godine, a ona je podsvesno tražila ljubav i podršku zrelog muškarca. Ali sami supružnici su to objasnili drugačije.

On me je učinio zrelom osobom, ali sam njega održala mladim“, rekla je Una.

Una je odustala od umetničke karijere da bi se posvetila porodici.

"Bio sam veoma srećan. Napokon je pored mene bila prava žena, a ne žena koja želi da napravi karijeru," napisao je Čaplin.

"Istina, bio sam siguran da je bioskop, izgubivši Unu, izgubio veliku komičnu glumicu, sa odličnim, suptilnim smislom za humor. Ali to nikome nisam rekao."

Zajedno su prošli kroz najteže periode u životu Čarlija Čaplina. Zbog činjenice da je podržavao SSSR u borbi protiv fašizma, u Americi je postao persona non grata. Porodica se nastanila u Švajcarskoj. Imali su osmoro dece, poslednje od njih se rodilo kada je Čarli imao 72 godine.

Una O'Nil, Čarli Čaplin
foto: Profimedia

Živeli su zajedno 34 godine, a do kraja svojih dana, Čarli Čaplin se divio svojoj supruzi:

"Kada ona hoda ispred mene uskim trotoarom sa zadivljujućim dostojanstvom, gledam njenu gracioznu vitku figuru, njenu glatko začešljanu tamu kosa, u kojoj već blistaju srebrne niti, ja osećam toliko ljubavi i nežnosti da mi se naviru suze u očima."

Čaplin je umro u snu na Božić 1977.

„Najstrašnije doba dana je jutro. I ne samo zato što ga nema. Ujutro mi je teško od tuge. Ne mogu da ubedim sebe da život ide dalje, a ja ću ustati, izaći iz sobe, a novi dan će doneti nekakvo otkriće. Ne mogu ništa”, napisala je Una prijateljici jedne zime.

Svoju sudbinu je videla samo u ljubavi prema mužu, a van ove ljubavi život je izgledao besmislen. Una je umrla od raka u 66. godini. Međutim, smrt je nikada nije uplašila. Sanjala je da se što pre ponovo spoji sa svojim mužem...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs