NEVEROVATNA PRIČA

Telo kralja komedije ukradeno je iz groba, otmičari su od udovice tražili ogroman otkup, a dobili urnebesan odgovor!

Glumac Čarli Čaplin je umro na katolički Božić 1977. godine u 88. godini. Ta vest rastužila je milione njegovih fanova širom sveta, ali ne koliko događaj koji je usledio…

Lifestyle 07.01.2021. - 19:09h Autor: Stil/Istorijskizabavnik
Foto: Profimedia

Tri meseca nakon sahrane neko je ukrao telo slavnog komičara iz njegove grobnice u švajcarskom selu Corsier-sur-Vevey.

 

Čarli Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma. Američki filmski institut ga je stavio na 10. mesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog veka. Pored toga, ovaj umetnik je bio i režiser, scenarista i producent i jedan od najvećih komičara svih vremena.

 

Svakako je najpoznatiji po liku simpatičnog i dobroćudnog skitnice Čarlija koga i danas prepoznaju i vole milioni ljudi širom sveta. Ipak, manje je poznato i da se poslednji “filmski obrt” umetnikovog života dogodio nakon njegove smrti!

Una O'Nil, Čarli Čaplin
foto: Profimedia

Filmska krađa

 

Čarli Čaplin je umro na Božić 1977. godine. 1. marta 1978. sanduk sa telom je ukraden iz grobnice na švajcarskom groblju. Policija je otpočela istragu, a sve se odvijalo pod budim okom javnosti iz čitavog sveta.

 

Ispostavilo se da su telo ukrali Romana Vardasa i Ganča Ganeva, poljski i bugarski automehaničari u pokušaju da iznude novac od Čaplinove udovice Une O’Nil. Njoj je stigao zahtev za otkup od 600.000 dolara, ali ucenjivači sigurno nisu očekivali njenu rekaciju! Naime, kada je čula koliko traže, Una je rekla kako bi njen suprug “mislio da je njihov zahtev smešan”.

 

Ipak, ni lopovi nisu odustajali. Nakon inicijalnog šoka, pretili su da će, nakon Čaplinovog tela, oteti i njihovo dvoje najmlađe dece. Policija je telefonske pozive snimala, ali u prvo vreme nikako nije mogla da uđe u trag zločincima.

Čarli Čaplin
foto: Profimedia

Kraj potrage

 

Istraga je trajala pet nedelja i konačno je dala rezultate. U velikoj policijskoj akciji policija je uspela da uhapsi dvojicu otmičara i pronađe kovčeg sa glumčevim telom koje su zločinci zakopali u polju na oko kilometar i po od Čaplinove porodične kuće u Korsieru.

 

Jedanaest nedelja nakon krađe, telo Čarlija Čaplina ponovo je položeno u grobnicu u blizini Ženevskoj jezera. Ovog puta, sanduk je ostavljen ispod debelog sloja betona kako bi se sprečili mogući ponovni pokušaji pljačke.

 

Što se tiče pljačkaša, ispostavilo se da je reč o političkim izbeglicama iz Istočne Evrope. Sudilo im se za pljačku groba i pokušaj iznude- Vardas je dobio četiri i po godine teškog fizičkog rada, a Ganev 18 meseci.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...