Obavezno pročitajte

Čak se i zvezde sudaraju, a iz njihovih sudara rađaju se novi svetovi: Legendarni govor Čarlija Čaplina o sreći!

Govor komičara Čarli Čaplina na njegov 70. rođendan s pravom se smatra jednim od najboljih govora ikada.

 

Zanimljivosti 03.11.2020. - 21:34h Autor: Stil.kurir.rs
Čarli Čaplin, Foto: Profimedia

"Kad sam počeo voleti sebe, shvatio sam da su tuga i nezadovoljstvo samo znakovi upozorenja da živim protiv sopstvene istine. Danas to zovem "Biti svoj." Kada sam počeo voleti sebe, shvatio sam da možeš nekoga uvrediti ako mu nametneš sopstvene želje.

 

Čak i kad sam znao da nije pravo vreme i ta osoba nije spremna za to; čak i kad sam ta osoba bio ja! Danas to zovem "Samopoštovanje". Kada sam počeo voleti sebe, prestao sam žudeti za nekim drugim životom i odjednom sam shvatio da život koji sad živim pruža sve mogućnosti za rast. Danas to zovem "Zrelost".

 

Kada sam počeo voleti sebe, shvatio sam da se sve dešava sa razlogom, u pravo vreme i na pravom mestu, na meni je samo da budem smiren u svakoj situaciji. Sada to zovem "Samopouzdanje". Kada sam počeo voleti sebe, prestao sam krasti svoje vreme i sanjati o velikim budućim projektima.

Danas radim samo ono što me raduje i čini srećnim, ono što volim. Radim to kako želim i svojim tempom. Danas to zovem "Jednostavnost". Kada sam počeo voleti sebe, oslobodio sam se svega što šteti zdravlju - hrane, ljudi, stvari, situacija. Sve što me teralo da siđem sa sopstvenog puta. Danas to zovem "Ljubav prema sebi".

 

Kada sam počeo voleti sebe, prestao sam uvek biti u pravu. Od tada sam postao sve manje u krivu. Danas to zovem "Skromnost". Kad sam počeo voleti sebe, prestao sam živeti u prošlosti i brinuti se za budućnost. Danas živim samo u sadašnjem trenutku i to nazivam „Zadovoljstvo“.

 

Kada sam počeo voleti sebe, shvatio sam da mi um može naštetiti, da mi čak može i pozliti zbog njega. Ali kad sam ga uspeo povezati sa svojim srcem, odmah je postao moj vredni saveznik. Danas to nazivam "Mudrost srca".

 

Ne trebamo se više plašiti argumenata, sukoba, problema sa sobom i sa drugim ljudima. Čak se i zvezde sudaraju, a iz njihovih sudara rađaju se novi svetovi. Danas znam da je to - Život.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs