Čarli Čaplin

Ženio se devojčicama, imao 11 dece, bio očajan otac: Dok su mu se jedni divili, drugi su ga proklinjali!

I kad je umro, njenogvo telo je ukradeno, da bi nakon 11 nedelja bilo vraćeno kako bi se umetnik sahranio

Vip priča
Autor:
Ženio se devojčicama, imao 11 dece, bio očajan otac: Dok su mu se jedni divili, drugi su ga proklinjali!
Foto: Profimedia

Čaplinov život, pa i umetničko delovanje, proteže se, od viktorijanske Engleske, gde je rođen u porodici performera u varijeteu, do šezdesetih godina 20. veka.

Osim što je Čarli Čaplin tokom života imao brojne afere, bio je i četiri puta u braku te je imao jedanaestero dece. Njegove supruge bile su i po 30 godina mlađe od njega, zbog čega je bio kritikovan u javnosti.

S Ednom Purviance koja je glumila u njegovim filmovima bio je u vezi dve godine. Nakon nje, Čaplin se zaljubio u dečju glumicu Mildred Haris, koju je i oženio, jer je mislio da je trudna.

Oca su joj ubili, nju strpali u logor: Neverovatna životna priča najlepšeg modela 60-tih sa titulom grofice! (FOTO)

foto: Profimedia

Ona je imala samo 16 godina. Iako se prva trudnoća pokazala lažnom, Mildred mu je kasnije ipak rodila sina Normana Spensera Čaplina, koji je umro kao dete.

Brak je propao nakon dve godine, jer je Čarli tvrdio da je Mildred imala lezbejsku aferu s glumicom Alom Nazimovom. Ona je pak rekla da je on seksualni zavisnik.

Nije dugo trebalo da se umetnik ponovno zaljubi. Zaprosio je poljsku glumicu Polu Negri, ali do braka nikad nije došlo. Par je često prekidao te se javno mirio. Navodno je s njom bio samo zbog publiciteta, jer je sve svoje druge veze pokušavao sakriti.

Posle bezbroj veza i niza problema, Čaplin je sreću našao s Unom O’Neil, kćerkom pisca Eugena O’Neila. Venčali su se 1943. godine. Čarli je imao 54, a ona 18 godina. Njen otac brak nije odobrio te je prekinuo sve kontakte s njom.

Par je bio u dugom braku u kojem su dobili osmoro dece: sinove Kristofera, Eugena i Majkla Čaplina te kćerke Geraldine, Džozefine, Džejn, Victoriju i Anete-Emili.

Ona je nadživela Čaplina za 14 godina, ali su joj poslednje godine bile nesrećne, jer ju je tuga zbog njegove smrti odvela prema alkoholizmu. Umrla je od raka pankreasa 1991.

Zbog vere je ostala bez muža i dece i tad joj se ceo svet srušio: Potresna životna priča slavne plavuše! (FOTO)

foto: Profimedia

U Čaplinovu zadnju suprugu bio je zaljubljen i pisac J.D. Salinger, koji je bio toliko zgrožen njenim izborom da joj je poslao vulgarno pismo o tome kako će izgledati "degutantna prva bračna noć između nje i Čaplina".

Od njihove dece najpoznatija je glumica Geraldine Čaplin (76). Ona je pre dve godine ispričala kako se detinjstva baš dobro i ne seća.

"Nemam puno sećanja, valjda zato što je prošlo već mnogo godina, ali verujem da sam imala srećno detinjstvo", rekla je ona.

Genijalac komedije i nemog filma sve je supruge, navodno, varao, a i prema deci je znao biti grub. Jedan od njegovih sinova tvrdi kako je, uprkos nedostatku formalnog školovanja, bio vrlo politički aktivan (što je i više nego vidljivo iz njegovih filmova).

Čaplin je rođen u teškom siromaštvu, otac ih je napustio, a majku su, kad je on imao 13 godina, poslali u ludnicu. On je nekoliko puta završavao u svratištima, a kao plesač i asistent uličnim izvođačima počeo je raditi kao devetogodišnjak.

Zanimljivo je kako je komičar celi život imao pismo čoveka imena Džek Hil koji tvrdi kako je Čaplin rođen u romskoj karavani u Engleskoj te da su mu roditelji i svi preci bili “zabavljači” i članovi tzv. putujućeg naroda.

Prema drugoj “teoriji zavere”, komičar je rođen kao Israel Thorstein te je promenio ime.

Naime, niko do danas nije pronašao njegov rodni list. I za života u Americi, gde je njegova karijera ubrzo procvetala, bio je kontroverzan.

Neobične i ne tako lake životne priče: 10 poznatih ličnosti koje su usvojene! (FOTO)

foto: Profimedia

Malo ljudi zna da je uz sve to sam montirao svoje filmove, posebno na vrhuncu karijere, kad je bio uveren da sam može sve najbolje da uradi. Jednu je glumicu terao da gotovo 400 puta (skoro nedelju dana) snima istu scenu dugu tek 27 sekundi - toliki je bio perfekcionista.

"On je najveći sadista na svetu kojeg sam ikad upoznao i s kojim sam imao prilike da radim," rekao je glumac Marlon Brando. Oni su, naime, zajedno sarađivali na filmu “Grofica iz Hong Konga” 1967. Čaplin je imao 77, a Brando 43 godine.

Njegove su filmove prikazivali na plafonima vojnih bolnica kako bi ranjenim vojnicima koji su ležali u krevetima dignuli moral i podsetili za što se bore (Čaplin se, na kraju krajeva, rugao i Hitleru).

U zadnjim godinama Čaplin je jako oslabio te je umro u snu na Božić 1977., u Švajcarskoj, u dobi od 88 godina.

Njegovo telo je ukrala grupa poljskih i bugarskih mehaničara u pokušaju da iznude nešto novca od njegove porodice. Plan je propao, lopovi su uapšeni, a telo je ponovno sahranjeno 11 nedelja poslije blizu Ženevskog jezera.

Ovaj put je telo pokopano ispod debelog sloja betona kako bi se sprečili mogući ponovni pokušaji krađe.

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs