jEZIVO

9 NAJJEZIVIJIH MEDICINSKIH EKSPERIMENATA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: OVO ne možete ni da zamislite!

Kad ovo pročitate zapitaćete se gde je granica ljudske okrutnosti

Zanimljivosti
Autor:
9 NAJJEZIVIJIH MEDICINSKIH EKSPERIMENATA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: OVO ne možete ni da zamislite!
Foto: Profimedia

Razvoj medicine često znači više spašenih života. Ipak, kako bi stigli do novih otkrića pojedini naučnici zaboravljaju na osnovne etičke principe.

Čini se da su neki naučnici u ime nauke ipak odlučili da cilj opravdava sredstvo. Predstavljamo vam devet medicinskih eksperimenata koji se u velikoj meri kose ne samo sa Hipokratovom zakletvom već i sa nekim drugim moralnim načelima.

1. Tri identična stranca

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, psiholozi Petar Nojbauer i Vajola Bernard sproveli su tajni eksperiment koji je podrazumevao odvajanje blizanca odmah nakon rođenja i slanje istih u hraniteljske porodice. Cilj eksperimenta bio je određivanje koliko genetika i vaspitanje mogu uitcati na formiranje ponašanja i ličnosti. Eksperiment je bio finansiran od strane Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u SAD-u, a žrtve su bile trojke - Robert Šafran, Edi Galand i Dejvid Kelman.

Tajni eskperiment je izašao na videlo kada su se tri brata sasvim slučajno srela 1980. godine. Njihove fizionomije bile su previše slične što je odmah izazvalo sumnju i potvrdilo činjenicu da su u krvnom srodstvu. Ipak, ubrzo su otkrivene užasne posledice njihovog razdvajanja. Sva trojica su u nekom period života patila od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je i da kada su progovorili govorili su da imaju braću.

O njihovoj neobičnoj sudbini snimljen je film "Tri identična stranca" koji je nedavno premijerno prikazan na "Sandens festivalu". Nažalost, premijeri su prisustvovali samo Robert i Dejvid.

Edi Galand je, nakon duge borbe sa depresijom, oduzeo sebi život u 33. godini, ostavivši iza sebe suprugu i kćerkicu.

Intersatna činjenica je da Petar Nojbauer i Vajola Bernard nisu pokazali nimalo sažaljenja ni stida zbog njihovog dubokog uverenja da su činili dobru stvar za decu i dali im šasnu da individualno razviju svoje ličnosti.

Tri indentična stranca
foto: Profimedia

2. Medicinski eksperimenti nacista

Neki od najozloglašenijih medicnskih eksperimenata svih vremena sprovedeni su upravo tokom Drugog svetskog rata od strane Jozefa Mengelea, člana Hitlerovih SS jedinica i doktora logora "Aušvic". Mengele je iz vozova koji su dovozili logoraše izdvajao blizance, kako bi ih dalje koristio za eksperiente čiji je cilj bio dokazivanje teorije o rasnoj supremaciji arijevaca. Mnogi učesnici su umrli tokom eksperimenta.

Pored toga što je sakupljao oči svojih mrtvih "pacijenata", Mengele je takođe koristio logoraše za eksperiemente koji su bili povezani sa zaraznim bolestima, hemijskim oružjem i avijacijom. Veliki broj logoraša je takođe bio podvrgnut eskperimentalnoj sterilizaciji. Jednoj od logorašica su hirirškim zahvatom odstranjene dojke kako bi doktori utvrdili kako izlgeda to kada beba umire od gladi. "Pacientkinja" je svom detetu ubrizgala smrtonosnu dozu morfijuma kako bi sprečila patnju bebe.

Neki od doktora koji su sprovodili ove i slične eksperimente su nakon Drugog svetskog rata bili krivično gonjeni, dok je Mengele pobegao u Brazila gde je 1979. umro od infarkta.

Džozef Mengele, Hitler, Nacisti
foto: Profimedia

3. Japanska jedinica 731

Tokom '30-ih i '40-ih godina prošlog veka, carska vojska Japana vodila je biološki rat i sprovodila medicinske eksperimente nad kineskim civilima. Procenjuje se da je broj žrtava bio oko 200 hiljada. Zločini uključuju širenje kolere preko bunara sa pijaćom vodom i teranje logoraša da marširaju tokom zime kako bi se odredila najbolja terapija za promrzline.

Bivši članovi ove jedinice podelili su sa medijima činjenicu da su logoraši bili zatvarani u gasne komore u kojima je bio puštan otrovni gas. Pritisak u komorama je bio toliko jak da su logorašima iskakale oči i fizički raspadala tela.

4. Monstrumska studija

Godine 1939, grupa defektologa koja je radila na univerzitetu u Ajovi odlučila je da dokaže teoriju da je mucanje deo naučenog ponašanja izazvanog dečijim strahom od javnog nastupa. Svoju teoriju su hteli da dokažu eksperimentom čiji je cilj bio izazivanje mucanja kod dece koja su živela u obližnjem sirotištu, time što je deci rečeno da su predisponirana da počnu da mucaju u budućnosti.

Naučnici su sedeli pored dece i govorili im da pokazuju znake mucanja i da ne bi trebalo da govore ukoliko nisu sigurna da će govoriti pravilno. Eksperiment nije izazvao mucanje, ali je učinio to da nekada živahna deca postanu anksiozna, povučena i tiha. Neka od dece su po odrastanju tužila univerzitet i dobila odštetu približnu cifri od milion dolara.

5. Zločini Burka i Hejla

Jedini leševi koji su do 1830. godine u Britanij mogli biti korišćeni za anatomsko seciranje i istraživanje bili oni koji su došli kao rezultat izvršenog ubistva. Zbog toga što su ubistva tada bila retka stvar, mnogi anatomi su došli do ideje da leševe kupuju od pljačkaša grobova. Vlasnik pansiona u Edinburgu, Vilijam Burk, i njegov prijatelj su odlučili da odu korak dalje sa ovim biznisom. Od 1827. do 1828, ova dva muškarca su udavila više desetina gostiju i prodala njihove leševe anatomu Robertu Noksu. Burk je kasnije obešen zbog svojih zločina.

6. Hirurški eksperimenti na robovima

Otac moderne ginekologije, Džejms Marion Sims, stekao je slavu time što je radio eskperimentalne hirurške zahvate na robinjama. On se do današnjeg dana smatra kontraverznom ličnošću i zbog načina opersianja svojih robinja veziko-vaginalnim fistualama.

Uriniranje žene sa fistulama, otvorima između polnog organa i bešike, bilo je nezadrživo i zbog toga često odbijane od sredine, ali i od lekara. Sims je izvodio hirurške zahvate bez anestezije delimično zbog toga što anestezija je tada bila novost, ali delimično i zbog toga što je Sims verovao da operacije nisu "dovoljno" bolne da bi opravdale upotrebu anestezije.

7. Istraživanje sifilisa u Gvatemali

U periodu između 1946. i 1948, vlade SAD-a i Gvatemale finansirale su studiju koja je uključivala namerno širenje sifilisa među zatovrenicima i mentalno obolelim osobama u Gvatemali. Cilj studije bi je testiranje hemikalija za sprečavanje širenja bolesti. Istrživači su zarazili učesnike eksperimenta tako što su ih plaćali da imaju seksualne odnose sa zaraženim prostitutkama kao i kreiranjem rana na koži penisa na koje su potom stavljali bakteriju sifilisa.

8. Taskigi studija

Najveći etički propust u američkoj medicinskoj etici trajao je 40 godina. Tokom 1932, prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti, američki zavod za javno zdravlje započeo je studiju efekata nelečenog sifilisa na zdravlje. Učesnicima eksperimenta je rečeno da će primiti lek protv sifilisa što se nije desilo. Naučnici su zapravo pratili napredak ove bolesti kod 399 Afro-amerikanaca u Alabami. Godine 1972, novinski članak koji je otkrio ovu studiju javnosti je naterao stručnjake da obustave ovaj eskperiment.

9. Zatvorski eksperiment univerziteta Stenford

Tokom 1971. godine, Filip Zmbardo, trenutni profesor psihologije na univerzietu Stenford, odlučio je da sprovede eksperiment koji će testirati ljudsko ponašanje ili konkretnije, dati odgovor na pitanje "šta se dešava kada stavite dobre ljude u loše situacije?".

Eksperiment je koncipiran kao simlacija zatvora koja je trebalo da traje dve nedelje. Eksperiment je bio naprasno zaustavljen nakon šest dana zbog toga što je utvrđeno da je eksperiment lažan. Zimbardo je platio studentima da izigravaju čuvare i zatvorenike, a onda ih terao da se ponašaju isključivo prema njegovim uputstvima. To je navelo "čuvare" da se ponašaju jako okrutno prema "zatvorenicima" koji su glumili napade besa i panike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs