SSSR

Kako se Rusija izborila sa zaraznom bolešću: Za mesec dana iskorenili bolest, jedan potez bio ključan!

Da se ovaj događaj ne bi pamtio, ni lekari ni naučnici nikad nisu nagrađeni za svoj lavovski napor

Zanimljivosti
Autor:
Kako se Rusija izborila sa zaraznom bolešću: Za mesec dana iskorenili bolest, jedan potez bio ključan!
Foto: Profimedia

Davne 1959. godine, u decembru na aerodrom Vnukovo sleteo je avion iz sunčane Indije. Zajedno sa ostalim putnicima, sišao je sa aviona, prošao graničnu i caričnu kontrolu ujetnik leksej Kokorekin. Malo se nakašljao, ali ko je na to obraćao pažnju, s obzirom da je u Rusiji tako hladno.

I upravo tako je u glavni grad bivše SSSR-a stigla epidemija koja je pretila da će doći do masovnog istrebljenja.. Ta užasna bolest zvala se male boginje.

Bolest se širila gotovo eksponencijalno. Najrizičnija grupa je bila ona koja je sa pomenutim umetnikom putovala avionom. Posle svi sa kojima se umetnik sretao po dolasku: suprug, ćerka, prijatelji, pacijenti i lekari. A onda svi ljudi sa kojima se dalje kontaktiralo. Za kratko vreme 7 miliona stanovnika glavnog grada bilo je izloženo smrtnoj opasnosti.

KGB je imala jasan cilj - pronaći sve izvore sa kojima je umetnik bio u kontaktu. A brojka je bila zastrašujuća.

Tu su se otkrili i neki manje lepi detalji života poznatog umetnika.

Saznalo se da ima ljubavnicu kojoj je doneo poklone iz Indije, koje je ona predala komisiji jer se smatralo da je na njima virus.

Bili su zaraženi svi prodavci, prevoznici, rodbina i prijatelji koji su došli u kontakt sa umetnikom.

Medicinske sestre su otkrile i da je umetnik u bolnici imao posete, uprkos strogoj zabrani. Ali jedan od njih - umetnik Surianinov, koji je kasnije nosio kovčeg sa posmrtnim ostacima Kokorekina, kasnije je osetio tegobe. Njegova supruga Nina dobila je iste simptome. Osip.

Čitava Moskva je odmah stavljena u karantin. Sve je stalo: avioni, vozovi, međugradski autobusi. Grad je bio na korak od epidemije srednjovekovnih razmera! Postojalo je desetine sučajeva malih boginja. U karantinu - 11 hiljada ljudi.

Vlasti donose hitnu odluku: da vaksinišu sve stanovnike grada. Ali velike zalihe vakcina bilo je samo na Dalekom istoku. I tamo je bolest besnela, a avioni nisu mogli da polete.

Moskva je mobilisala sve svoje snage, grad je bio zatvoren od celog sveta. A prva serija vakcina stigla je u glavni grad.

Nikolaj Mališev, doktor za zarazne bolesti je rekao: "Svi stanovnici Moskve su vakcinisani, sedam miliona. Svaki dan po 1.5 miliona stanovnika!"

Do kraja januara su svi u Moskvi i okolnim oblastima vakcinisani. U celoj svetskoj istoriji ovo je najveći događaj vakcinacije u smislu obima, vremena i trajnosti.

Tri osobe su umrle od epidemije malih boginja u Moskvi 1960. godina, smatrajući umetnika Alekseja Kokorekina, za nultog bolesnika. Njegov prijatelj, umetnik Ruben Surianinov, i njegova supruga su se oporavili.

Ono što je tada pomoglo stanovništvu je bio sovjetski način života - poslušnost. Bar u doba epidemije i pandemije. Još jedna karakteristika ovog načina života bila je odsutnost panike: KGB je zaustavljao i najmanje glasine, a cela priča o epidemiji malih boginja u Moskvi, bila je u arhivu pod naslovom "tajna".

A da bi se ceo događaj što brže zaboravio, ni lekari, ni naučnici nisu nagrađeni za svoj trud i za to što su spasli toliki narod.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs