15 načina da uživate na radnom mestu

Da, umoguće je uživati na poslu. Samo je neophodno pratiti određena pravila. Mi vam otkrivamo koja
Zanimljivosti
08:08h Autor:
15 načina da uživate na radnom mestu

Otrkivamo vam 15 saveta koji će olakšati vašu radnu svakodnevnicu.

1) Nemojte se upoređivati s drugima

Svako je karijeru započeo na drugačiji način i svi smo mi različiti. Potpuni je gubitak vremena upoređivati se s drugima jer ne znate kako su počeli i gde će ih njihov put odvesti. Koncentrišite se na sebe, svoje ciljeve i vlastito poimanje sreće. Ponekad nam se čini da su drugi na boljoj poziciji ili sretniji od nas, no pitanje je da li bi se mi na njihovom mjestu osećali jednako tako.

2) Nemojte se uzrujavati oko stvari na koje ne možete uticati

Ovo je vrlo važno. Kada shvatite da neke stvari jednostavno ne zavise od vas, eliminisaćete veliki deo stresa iz svog života. Ne možete promieniti karakter svog šefa, uticati na tržište i ponašanje drugih ljudi. Ono što možete kontroilisati su vaše vlastite misli i postupci. Radite najbolje što možete prvenstveno radi sebe, nikada radi drugih.

3) Dobro upoznajte granice vlastitog karaktera

Vaše ponašanje na poslu mora biti primereno, ali nikada nemojte gaziti vlastita načela u ime posla, posebno ako vam to izaziva izrazitu nelagodu. Posao nije bitniji od vas i vašeg unutrašnjeg mira. Uviek smislite kako da odradite posao na najbolji mogući način, ali da pritom ne ‘'ubijate'’ vlastitu ličnost i sistem vriednosti kojeg se držite. U životu ćete promieniti barem nekoliko poslodavaca i svaki od njih biće različit – zato je toliko važno ostati dosledan sebi.

4) Nemojte se obavezati na ono što ne možete izvršiti

Pozitivno je što imate entuzijazma i što ste marljivi, ali nemojte davati obećanja ako unapred znate da zadatak nećete izvršiti na vrieme ili da će zbog toga trpeti vaš primarni posao. Na taj način samo ćete razočarati one koji od vas imaju određena očekivanja i osećaćete se loše.

5) Svi imaju jednak broj radnih sati na raspolaganju

Svaki put kad vam se čini da ste '‘kratki s vremenom’' i kad se počnete žaliti zbog toga, setite se da imate na raspolaganju tačno onoliko vremena koliko i sve drugi kolege. Možda naprosto morate drugačije organizovati svoje radno vrieme. Poradite na tome.

6) Ne shvatajte sami sebe tako ozbiljno

Naučite se smejati vlastitim manama. To će vas učiniti sretnijom osobom i ugodnijim društvom. Niko od nas nije robot, svi imamo svoje mane i pravimo propuste. Priznajte ponekad da ste pogrešili ili zatražite savet. Uredu je ne znati sve.

7) Ne zamarajte se mržnjom, nije vredno pomena

Sećate li se onog profesora iz osnovne škole koji vas je nepravedno ocenio? Sećate li se kako ste se tada osećali? Verovatno ne. Mržnja i bes emotivne su reakcije koje troše energiju i narušavaju zdravlje. Ako se događa nešto loše i možete to promeniti, učinite tako. Ako ste bespomoćni, jednostavno se potrudite da ignorišete celu priču. Sitna podmetanja na poslu nisu vredna vašeg vremena i truda. Pustite sitne duše da se vesele i okrenite glavu na drugu stranu. Vredite puno više.

8) Ne pokušavajte pobiti svaki argument

Neke bitke jednostavno treba preskočiti, a s nekim je ljudima naprosto lakše izaći na kraj ako ih ostavite u uverenju da su u pravu. Nije bitna pobeda, već ono što vi ili ljudi oko vas planiraju da učine sledeće.

9) Zapamtite, samo ste vi odgovorni za svoju sreću

Ako se sve vreme osećate prazno i loše, to je vaša krivica. Ako vas postojeći posao frustrira možda je vreme da počnete da razmišljate o promeni ili se barem potrudite da izvučete ono najbolje iz trenutne situacije.

10) Ako se više smejete, sve je puno lakše

Uvek nađite razlog za smeh. Kada primetite da vam neka situacija kvari raspoloženje, okrenite je na šalu. Uspećete u više slučajeva nego što mislite, a onda će i celokupna situacija delovati mnogo bezazlenije nego što se isprva činilo.

11) Ne rasipajte dragocenu energiju na tračarenje

Pre nego što počnete pričati o nekome, bilo bi dobro da sami sebi odgovorite na sledeća četiri pitanja:

Je li priča koju želite ispričati istinita?Je li pozitivna?Je li bitna?Želim li da neko govori nešto slično o meni?

12) Šta drugi misle o vama nije vaša stvar

Ne možete čitati misli i ne možete udovoljiti svima. Zapravo, nikada sa sigurnošću ne možete reći šta drugi misle o vama, čak i ako se intenzivno s njima družite ili ih smatrate dobrim kolegama/prijateljima. Potpuni je gubitak vremena razmišljati o tome šta o vama misli neko drugi. Radite na svojim kvalitetima, ali prihvatite da će uvek postojati oni kojima nikada ništa neće biti dovoljno dobro. To je problem tih ljudi, ne vas.

13) Zapamtite, koliko god je situacija loša, neizbežno će se promieniti

Ništa ne ostaje isto, sve se menja i ono što vas sada toliko muči, već će sutra (ili barem u bliskoj budućnosti) prestat da bude problem. U trenucima kada vas uhvati strah ili očaj pokušajte da se kocentrišete na razmišljanje o potencijalnim rešenjima. Ne dozvolite vlastitim mislim da se vrte u krug. Budite kreativni i razmišljajte o izlazu iz nezgodne situacije.

14) Kritikovanje kolega nije korisno niti pristojno

Razmislite o sledećem: odrastao čovek na poslu provede otprilike trećinu svoga života. Zašto biste sredinu, u kojoj provodite toliko vremena, ‘'trovali’' negativnim mislima, napetostima i stresom? Koncentrišite se na lepe stvari koje vam posao donosi, razmislite o tome što ste sve ovde naučili, kakve ste lekcije savladali – postavite sebi nove izazove ako osećate da '‘tapkate na mestu’', pokrenite se, ali nemojte misliti da ćete se osećati bolje tek ukoliko se vaša okolina pokrene ili promeni. Sve počinje s vama.

15) Bez obzira na sve, uvek verujte da najbolje tek dolazi

Kaže se da nikad nije kasno za novi početak i to je istina. Nemojte zaboraviti na svoje (mladenačke) snove, ambicije, želje. U životu puno puta promenimo prioritete ili ciljeve, a ponekad moramo dozvoliti i da nas neke stvari prijatno iznenade. Budite otvoreni za sve opcije – za nikoga od nas ne postoji jedan put kojim moramo ići.

Istražujte svet oko sebe i testirajte vlastite mogućnosti – počnite s malim stvarima. Svaki put kad osećate da se ‘'vrtite u krug’' pokušajte u svoju svakodnevicu uneti barem jednu manju promenu koja će predstavljati odmak od rutine. I male stvari su dovoljne da podstaknete velike i pozitivne promene u svome životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs