Poludele za knjigama samopomoći sa francuskim šmekom

Zavide im: Nezgrapne Amerikanke žele da otkriju tajne sofisticiranih Francuskinja!

Večito mršave, šik i boginje u kuhinji sa lepo vaspitanom decom koja žive na brokoliju - tako Amerikanke doživljavaju Francuskinje, barem u knjižarama
Zanimljivosti
11:50h Autor:
Zavide im: Nezgrapne Amerikanke žele da otkriju tajne sofisticiranih Francuskinja!
Foto: Thinkstock

Najnoviji naslov u seriji knjiga samopomoći koje otkrivaju tajne sofisticiranih Francuskinja nezgrapnim Amerikankama je "French Women Don't Get Facelifts" (Francuskinje ne idu na fejsliftinge).

Za Amerikanke, "Francuska je uvek bila zemlja šika, mode, zavođenja, mudrosti i šarma", kaže autorka tih knjiga Mirej Đulijano čija je prethodna knjiga "Francuskinje se ne goje" bila bestseler 2004. godine.

"Ne bih želela da se stekne utisak da smo bolje ili superiornije", rekla je Đulijano (67) bivša direktorka kompanije Vev Kliko koja je udata za Amerikanca i živi u Njujorku, Parizu i na jugu Francuske.

"Nije stvar u tome ko je u pravu. Samo želim da kažem da postoje i druga mišljenja. Ja dajem predloge. Amerikanke interesuje kako da budu bolje ili drugačije", rekla je ona AFP-u.

Đulijano je pionirka u žanru knjiga samopomoći sa francuskim šmekom, a slavu je stekla knjigom "Francuskinje se ne goje" i kuvarima i vodičima za život za Amerikance koji večito pokušavaju da izbalansiraju svoj posao i privatni život. U poslednje vreme u američkim knjižarama pojavio se niz naslova poput: "Francuski kapkejkovi: 32 recepta Francuskinja" pekarke Lusinde Senjeri, "Kako biti šik i elegantan: Saveti Francuskinje" Mari En Leker i "Zauvek šik: Tajne Francuskinja za bezvremenu lepotu, stil i kvalitet" Tiš Džet.

Prošle godine, američka autorka Pamela Drukerman izazvala je manju nacionalnu debatu svojom knjigom "Podizanje bebe" koja slavi francuski stil gajenja dece za koju kaže da su pristojna i da jedu povrće.

"Mi nismo zavidne već zaintrigirane", kaže Dženifer Skot čija je knjiga "Lekcije madam Šik: 20 tajni stila koje sam naučila dok sam živela u Parizu" inspirisana njenim odlaskom u Pariz na studentsku razmenu. Francuskinje, kaže Skot, "ne brinu o trendovima i tome šta drugi misle o njima. Zapravo, ne brinu o stilu, načinu života i starenju. Mislim da je to nešto čemu svi možemo da se divimo".

Džin Biman, sociolog na Djuk univerzitetu, kaže da je istina da mnoge Amerikanke Francuskinje doživljavaju kao "moderne i sa stilom i lepe bez preterano truda". Kao primer, navela je fotografije nekadašnje prve dame Francuske Karle Bruni Sarkozi koja je rođena u Italiji, ali koja živi u Francuskoj od svoje sedme godine.

Biman, koja se bavi imigrantima koji žive u Francuskoj, kaže: "Za Amerikanku ponekad je frustrirajuće što ove knjige slikaju veoma idealizovanu verziju Francuske Amerikancima i ne odražavaju multietničku raznolikost koja postoji u Francuskoj". Zapravo, Francuskinja kakva se pominje u ovim knjigama je Parižanka koja živi u bogatijim kvartovima francuske prestonice. "Naravno da postoje debele Francuskinje i one koje su imale plastične operacije ali ne u onolikom broju kao Amerikanke", kaže Đulijano.

Đulijano je poznata kao "vrhovna sveštenica mudrosti Francuskinja" i njena najnovija knjiga - koja stiže u trenutku kada američki bejbibumeri ulaze u srednje doba - ima podnaslov "Tajne starenja sa stilom i stavom". Ona je užasnuta botoksom i umesto njega predlaže hidrantne kreme, vežbe i hranu koja usporava starenje. Više od svega, poručuje ona Amerikankama, morate da promenite stav, prestanete da živite ekstremno i počnete da prihvatate sebe onakve kakve ste. "Moj prvi savet je da tražite jednostavnost. Što ste starije razumećete da je manje bolje", rekla je ona.

Knjiga "Francuskinje ne idu na fejsliftinge" naišla je na dobar prijem kod čitalaca. Jedino je blog "Allure Beauty Expert" ukazao da su se današnje tehnike "zatezanja" prvi put pojavile 1970ih upravo u Francuskoj.

A recept za Francusku dijetu za trajno mršavljenje pogledajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs