Riblje ulje se dobijalo od bakalara, skuše, haringe i drugih vrsta morskih riba. Nije bilo osobe u SSSR-u a da nije znala šta je to. Sovjetski lekari su verovali da će riblje ulje pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja nacije.
Majke su, po preporuci tih istih lekara, sasvim maloj deci davala po kašičicu ovog ulja svaki dan. Deca su riblje ulje mrzela svim srcem i to samo zbog odvratnog ukusa i mirisa.
Riblje ulje sadrži mnogo omega masnih kiselina koji su u drugim proizvodima zastupljeni u zanemarljivo malim količinama.
Ove supstance su neophodne telu za normalno funkcionisanje mnogih organa. Riblje ulje stimuliše moždanu aktivnost, poboljšava pamćenje, jača imunitet...
Sovjetski lekari su sproveli ispitivanje kojim je ustanovljeno da su omega-kiseline neophodne za jačanje zdravlja mladih ljudi. Vlada je pokrenula inicijativu nakon kojih su svi davali riblje ulje deci i omladini i to na nacionalnom nivou.
Tada još nije bilo "perlica" pa se ulje davalo kašičicom. Bilo je odvratnog ukusa i deca su ga mrzela iz dna duše. Međutim, riblje ulje je uradilo svoje: u Sovjetskom Savezu omladina je bila jaka i zdrava.
Zabranjena upotreba ribljeg ulja
Uprkos svim prednostima ribljeg ulja, vlada je dekretom 1970. godine zabranila preventivnu upotrebu ovog ulja. Razlog su studije koje su došle do zaključka da riblje ulje u sabi sadrži toksične supstance jer se usled velike potražnje snizio kriterijum tokom proizvodnje ovog ulja u pojedinim preduzećima.
Mnoge fabrike su koristile male količine ribe, ili lošu ribu za proizvodnju ovog ulja a posledice štednje su bile strašne. U gotovom ribljem ulju pronađena je ogromna količina toksina koja kada se redovno unosi u organizam može da izazove trovanje.
Deca su odahnula: više nije bilo potrebe da piju to ulje groznog ukusa. Međutim, uprkos lošim iskustvima prilikom masovne proizvodnje ovog ulja u SSSR-u, njegov značaj za ljudsko telo je nemerljiv.
Godine 1997. ukinute su sve zabrane koje su donesene ranije za korišćenje ovog djetetskog proizvoda.
Autor: V. Milenković / Stil.kurir.rs