roni spektor

SVI PAMTIMO NJEN HIT IZ ŠPICE PRLJAVOG PLESA: Preminula pevačica kojoj su se divili najveći muzičari! (FOTO, VIDEO)

Pevačica Roni Spektor, čiji je snažan glas zaslužan za nezaboravne hitove ranih 1960-ih, uključujući 'Be My Baby', 'Baby, I Love You' i 'Walking in the Rain', umrla je u sredu nakon kratke borbe s rakom u dobi od 78 godina

Muzika
Autor:
SVI PAMTIMO NJEN HIT IZ ŠPICE PRLJAVOG PLESA: Preminula pevačica kojoj su se divili najveći muzičari! (FOTO, VIDEO)
Roni Spektor, Foto: Profimedia

Spektor, rođena kao Veronika Benet, udružila se sa svojom starijom sestrom Estel i rođakom Nedrom Teli kako bi osnovala Ronettes 1957. Oni su postali jedan od najtrajnijih trija takozvane ere devojačkih grupa, a dugo nakon raspada grupe, i njenog braka s producentom Filom Spektorom hvaljena je kao simbol umetničke i lične izdržljivosti.

'Bila je s porodicom i u zagrljaju svog muža Džonatana', navodi se u saopštenju njene porodice. 'Roni je živela svoj život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, čudnim smislom za humor i osmehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću. Njen radosni zvuk, razigrana priroda i čarobna prisutnost ostaće u svima koji su je poznavali, čuli ili videli.'

Roni Spektor svoj je najistaknutiji komercijalni uspeh ostvarila rano, kada je Fil Spektor potpisao ugovor s grupom 1963. Odmah su se zaljubili jedno u drugo. 'Bila sam jako zaljubljena. Ta energija mi se svaki put vrati: kad pevam 'Be My Baby', mislim na nas u studiju', rekla je Roni u intervjuu 2013. godine.

Pesma, koja je zauzela 2. mesto na Billboardovoj listi Hot 100 u oktobru 1963., dobila je drugi život kada ju je Martin Skorseze uvrstio u kriminalističku dramu 'Mean Streets' iz 1973. godine. Udala se za Fila Spektora 1968. godine.Nekoliko meseci kasnije, on je objavio da odlazi u penziju. 'Nisam shvatala da ću se morati povući zajedno s njim', rekla je Roni kasnije za Tajms.

'Da sam znala da neću pevati, ne bih se udala za njega'. Nakon četiri godine prisilne izolacije i porodičnog zlostavljanja, razvela se od Spektora 1972. godine. Roni Specktor bila je prijateljica i inspiracija umetnicima uključujući Džona Lenona, Dejvida Bouvija, Brucea Brusa Springstina, Ejmi Vajnhaus i Bilija Džoela- koji je za nju napisao 'Say Goodbye to Hollywood' - a njena je harizma bila legendarna.

'Prvi put sam otišao u raj kada sam se probudio s Roni (kasnije Spektor!) Benet koja je spavala s osmehom na licu. Bili smo deca. Ne može biti bolje od toga', napisao je Kit Ričard o njihovoj vezi sredinom 1960-ih u memoarima. Rolling Stoun magazin je Ronettes upisao u Rock & Roll Hall of Fame 2007. godine.

Rođena 10. avgusta 1943., Veronika Ivet Benet odrasla je u četvrti Vašington Hajts na Menhetnu, kao dete oca irskog Amerikanca i majke polu-Indijanke.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs