PRINS

5 GODINA OD SMRTI ČUVENOG MUZIČARA: Zaveo Madonu i Kim Besindžer, život mu obeležila jedna tragedija! (FOTO)

Na današnji dan 2016. godine preminuo je jedan o najuticajnijih muzičara svih vremena i ostavio fanove u šoku i suzama. Prins je svet napustio u 57. godini, a nekoliko je nedelja pre smrti patio od teškog oblika gripa

Vip priča
Autor:
5 GODINA OD SMRTI ČUVENOG MUZIČARA: Zaveo Madonu i Kim Besindžer, život mu obeležila jedna tragedija! (FOTO)
Prins, Foto: Fonet

Muzička legenda, punog imena Prins Rodžer Nelson, pronađen je mrtav 21. aprila 2016. u liftu svoje kuće u Prisli Parku, a 2018. godine obdukcijski izveštaj je pokazao kako je u trenutku smrti imao smrtonosnu dozu fentalina u krvi.

Poslednji put je pred publiku izašao 16. aprila 2016. u Atlanti. 'Saćekajte par dana pre nego što počnete da se molite za mene', proročki je rekao tada. Nekoliko nastupa pre toga odložio je zbog zdravstvenih problema, ali silno je želeo da nastpi u Atlanti. Avion kojim je odleteo hitno je sleteo kako bi Prinsa zbrinuli u bolnici, iz koje je pušten nakon nekoliko sati.

Velika zvezda postao je nakon što je 1982. godine objavio album '1999'. Tokom karijere prodao je više od 100 miliona ploča, a dobitnik je Oskara u kategoriji 'Best Original Score za Purple Rain 1985. godine, sedam Gremija i jednog Zlatnog globusa. Album 'Purple rain' koji je objavljen 1984. godine, smatra se jednim od najboljih albuma svih vremena.

Njegovim muzičkim izražajem dominirali su pop, R&B, funk i soul, s primesama drugih stilova (new wave, rock, blues, jazz i hip-hop). Napisao je preko hiljadu pesama što za sebe, što za druge muzičare. Godine 2004. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame, a Roling Stoun ga je stavio na listu 100 najboljih umetnika svih vremena i to na 27. mesto.

Osim po svojim hitovima, a bio je i veliki miljenik žena. Koliko ih je imao, niko ne zna, ali je poznato da je bio sa Madonom, Kim Besindžer,Karmen Elektrom, a njegova prva supruga bila je američka plesačica, glumica i pevačica Majte Garsija s kojom se venčao na Dan zaljubljenih 1996. godine. Dobili su sina, ali je dečak Amir (što na arapskom znači 'princ') preminuo nakon nedelju dana jer je rođen s Pfeifferovim sindromom tipa 2. Tragedija koja ih je pogodila uništila njihov odnos, a na muzičaru je ostavila neizbrisiv trag. Razišli su se na treću godišnjicu braka, a razveli 2000. godine.

Nakon spora s diskografskom kućom promenio pogled na svet i povukao se iz javnosti. Uz povremene koncerte i turneje, strogo je čuvao svoju privatnost.

Njegov posljednji album 'HITnRUN Phase Two' objavljen je 2015. godine.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs