Idelano vreme

Top 10 prazničnih filmova koje nikako ne smete da propustite! (VIDEO)

I da, na listi nema ni jedan film serijala "Sam u kući"

Filmovi
Autor:
Top 10 prazničnih filmova koje nikako ne smete da propustite! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Lista sadrži različite žanrove - na njoj se nalaze filmovi koji retko dobijaju pažnju kada su praznici u pitanju. I da, na listi nema ni jedan film serijala "Sam u kući". Oni su ionako (pre)često na televizijskom programu. Krenimo redom....

It's a Wonderful Life

Kada se rade ankete (kritike i publike sasvim je svejedno) o najboljem božićnom filmu najčešće je na vrhu "Divan život" redatelja Frenka Kapre snimljen 1946. godine. Potpuno zasluženo, "Divan život" je najbolji božićni film u istoriji sedme umetnosti. Priča o Džordžu Bejliju koji u trenucima rastrojenosti poželi da se nikada nije rodio sadrži sve one vrednosti zbog kojih vredi živeti. Film šalje poruku o vrednosti života, solidarnosti i značenju porodice i prijatelja u životu svakog čoveka. Kaprin optimizam u najboljem izdanju podebljan izvrsnim glumačkim izvedbama Džejmsa Stjuartat i Henrija Traversa. "Divan život" vraća veru u čoveka, solidarnost i budi nadu u bolje sutra.

Top 5 predloga za vikend: Filmovi koji diraju dušu!

L.A. Confidential

Radno su dočekali Božić policajci iz Los Angelesa. Toliko radno da novine vrište naslovima poput "Masakr na Božić". Dežurni policajci i njihovi kolege koji nemaju pametnijeg posla pretukli su nekoliko privedenih osumnjičenih za nasilje nad kolegom. Odgovorni su kažnjeni osim karijeriste Eda Ekslija nagrađenog zbog saradnje sa unutarašnjom kontrolom. Kraj istrage i kazne za božićna događanja tek su početak obračuna natopljenog nasiljem, korupcijom i političkim igrama...

"L.A. Poverljivo" jedan je od najboljih filmova u poslednjih tridesetak godina. Radnja je zasnovana na knjizi Elmora Leonarda, napeta je i krvava priča o Los Anđelesu pedesetih godina 20 veka. Izvrsna, ugirana glumačka ekipa odlično je odradila posao glumeći niz živopisnih, kompleksnih likova. Kriminalistička priča u kojoj se, između ostalog, traži odgovor na pitanje ko je Rolo Tomasi?

Bad Santa

Svake godine u ovo vreme Vili ima pune ruke posla. Zajedno s partnerom, patuljkom Markusom uveseljava klince u kostimu Deda Mraza. Ne, ne uveseljava - istina, on nosi kostim, ali njegov Deda Mraz pre plaši i vređa nego što donosi radost i dobro raspoloženje. On je bolno sarkastičan, nekorektan (ne samo politički), večno pijan - verbalno i fizički prljav. Kostim dede i vilenjaka samo su sredstvo za pljačkanje. Pravi problemi za Vilija nastaju kada u njegov život slučajno ušeta iskreni i dobri dečak.

"Zločesti Deda Mraz" potpuno je drugačiji film o predprazničnom doživljaju. Glavni glumci baš i nisu impresionirani okolinom, ne šire dobre vibracije, ali su prokleto zabavni, duhoviti ponekad i bolno iskreni. Izvrsne uloge Bilija Boba Torntona, Breta Kelija i Tonija Koksa i drugačije ispričana priča o praznicima glavni su razlozi za gledanje filma.

Filmovi s najvećom zaradom svih vremena

Die Hard

Kako spojiti praznike i akcijski žanr? Odgovor je stigao 1988. godine kada je reditelj Džon Mektirnan režirao akcioni klasik "Umri muški". Džon Meklejn, policajac iz Njujorka dolazi u Los Anđeles kako bi praznike proveo sa suprugom i decom. Odlazi na božićnu zabavu u Nakatomi Plazu - supermodernu zgradu u vlasništvu japanske korporacije. Ubrzo nakon dolaska Nakatomi Plaza je napadnuta od strane terorista kojima zapoveda Hans Gruber. Pogrešan čovek na pogrešnom mestu u pogrešno vreme kreće u borbu sa Gruberovom ekipom.

"Umri muški" jedan je od najpoznatijih akcionih filmova u istoriji. Izvrsne akcione scene, uloga života Brusa Vilisa, sjajni Alan Rikman, puno humora i još više pucnjave. Ako se tokom prazničnih dana odlučite za "Umri muški" možete odmah pogledati i nastavak - glavni junak i vreme radnje je isto, novi su samo negativci.

29th Street

Njujork, Badnje veče 1976. godine. Rastrojeni Frenk Peše Junior priveden je u policijsku stanicu - u naletu besa Frenk je porazbijao prozore na crkvi. Nakon što se smirio u policijskoj stanici Frenk prisutnima počinje da priča svoju neverojatnu životnu priču. Film zasnovan na istinitim događajima u prvom planu ima čoveka koji je nesrećan zato što ima previše sreće u životu. Priča o porodičnim odnosima zapravo problemima završava u duhu Božića. Film vredan gledanja zbog neobične priče glavnog junaka i vrlo dobre glumačke ekipe.

Vudi Alen: Filmovi beg od morbidnih misli i strahova

Strange Days

Rediteljka Katrin Bigelou poslednjih godina je poznata po filmovima "Zero Dark Thirty" i "Hurt Locker". Snimila je hvaljeni "Detroit". Pre više od dvadesetak godina Bigelou je, prema scenariju - priči tadašnjeg supruga Džejmsa Kamerona, režirala izvrsni, pomalo i podcenjeni naučno fantastični triler "Čudni dani". Čudni dani iz naslova filma događaju se u zadnjem mesecu 1999. godine. Nervoza zbog dolaska novog milenijuma dodatno je pojačala haos u američkom društvu - jedan od nervoznih je i bivši policajac Leni Nero. Nero je diler nove vrste droge - ilegalnih snimaka osećaja, sećanja i iskustva drugih osoba. Leni je i povremeni korisnik, ali upada u opasnost kada pronalazi snimke na kojim se nalazi policijsko smaknuće reperske zvezde. Snimci koja bi mogla dodatno zapaliti američke ulice.

Ako Ketrin Bigelou i Džejs Kameron nisu dovoljni razlog za gledanje filma onda bi to mogli članovi glumačke ekipe. Previše je poznatih imena da bi se preskočili "Čudni dani".

Gremlins

Nekim je ljudima teško kupiti idealan božićni poklon. Jedan od takvih je pronalazač Rendal Pelcer. Rendalu se, čini se, posrećilo i pronašao je idealan poklon za sina - maleno, dražesno biće koje se odaziva na ime Gizmo. Kada ga je kupio Pelcer je dobio tri pravila koja mora poštovati kada je Gizmo u pitanju. Ubrzo nakon dolaska u novi dom, pravila su prekršena i sledi luda kombinacija horora, akcije i komedije.

"Gremilini" odnosno Gizmo zaštitni su znak filmskih osamdesetih. Malo je onih koji se sete glavnih glumaca filma, ali većina će prepoznati Gizma. Redutelj Džo Dante snimio je film koji i nove generacije rado gledaju. Posebno u praznično vreme.

Božićni princ: Novi film o kojem svi pričaju!

Trading Places

I dalje smo u osamdesetima - godinu pre "Gremlina" izašla je komedija prevedena kao "Kolo sreće". Priča o umišljenom pomalo i arogantnom Luisu Vintorpeu i brbljavom beskućniku Bili Rej Valentinu koji postaju predmet opklade milionera jedna je od najboljih komedija osamdesetih. Komedija u kojoj zasmejava sjajna priča i vrlo dobri glumci. Edi Marfi u jednoj od uloga karijere, Den Akrojd vrlo dobar. Džejmi Li Kurtis raspoložena i razigrana. Utisak je da se ekipa odlično zabavljala na snimanju filma. Komedija koja šalje poruku da nije sve u novcu i da je osveta, ponekad, najbolja odbrana.

Love Actually

"Zapravo ljubav" idealan je spoj romantike, komedije i božićnog filma. Priča prati 8 različitih parova i(li) porodice, njihovu svakodnevicu. Ljubavne životne priče junaka susreću se i upoznaju - vrhunac radnja događa na Božićno veče. "Zapravo ljubav" idealan je naslov za radnju filma - sve prikazano, zapravo i većina stvari u našim životima je ljubav. Film koji će vas nasmejati možda i rasplakati, ali i učiniti da se osećate bolje. Glumačka ekipa? Izvrsna - najzvučnija imena su: Liam Nison, Martin Frimen, Kolin Firt, Endru Linkoln, Rovan Atkinson, Alan Rikman i Bili Bob Tornton. Zapravo, "Zapravo ljubav" treba pogledati.

Najbolji božićni film svih vremena: Snimljen davne 1960. godine!

The Nightmare Before Christmas

Bizaran, mračan, otkačen - neponovljivo originalan. On je Tim Barton i "Predbožićna noćna mora" nije jedini rediteljev božićni film koji bi mogao doći na ovu listu ("Betmen se vraća"). No, "Predbožićna noćna mora" toliko je originalno i zabavno ostvarenje da se mora pridružiti božićnom izboru. Džek Skelington je kralj bundevi, najveća faca u gradu zvanom Noć veštica. Popularan i omiljen od strane sugrađana Džek je u dubini duše nezadovoljan. Nešto nedostaje u Džekovom životu, ali ni on sam ne može odrediti o čemu je reč. Sve do trenutka kada otkriva Božićni grad.

Ovaj film je nezaboravno i maštovito filmsko putovanje. Likovi čudnog, pomalo stravičnog savršeno funkcionišu u priči o značenju Božića i toleranciji. Jedan od retkih možda i jedina noćna mora posle koje ćete se osećati bolje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs