pogledajte spisak

Serije koje s nestpljenjem isčekujemo ove godine: Sjajni glumci, intrigantne priče! (VIDEO,FOTO)

Od bioskopa, kanda, i dobrim delom godine pred nama slaba vajda, a možda i nikakva. Srećom, na drugom tasu tih potencijalnih gledalačkih užitaka i dalje sve funkcioniše kako treba, snima se i snimaće se i tekućih i premijernih igranih serija za televizijsku, striming ili kablovsku distribuciju.

Filmovi
Autor:
Serije koje s nestpljenjem isčekujemo ove godine: Sjajni glumci, intrigantne priče! (VIDEO,FOTO)
Nikol Kidman, Foto: Profimedia

Nismo bili lenji, pa smo za vas iz tog nepregleda novih mamaca izdvojili one najprivlačnije.

Tokyo Vice

Šta: Zapadnjački novinar, koji radi za medij u Tokiju, u žižu svoje istrage stavlja jednog od najmoćnijih mafijaških bosova u tom gradu, što nužno dovodi do opasnog sukoba.

Zašto: Ključni mamac u slučaju ove serije koja nastaje pod okriljem HBO-a je reditelj Majkl Man, autor filmova Lovac na ljude, Vrelina, Lopov, Poslednji Mohikanac, Poroci Majamija. Tu je i uvek potentan motiv sukoba različitih kultura, kao i eho filmskog klasika Ridlija Skota, Crna kiša. U seriji glume: Ansel Elgort, Ken Vatanabe, Odesa Jang, Rinko Kikuči…

Clarice

Šta: U pitanju je uvid u neispričanu ličnu povest o agentici FBI-a, Klaris Sterling, dok se ona vraća istragama na terenu godinu dana nakon događaja opisanih u filmu Kad jaganjci utihnu.

Zašto: Na uzorku nekoliko sezona imali smo prilike da se u formi TV serije „družimo“ sa Hanibalom Lektorom (u tumačenju Madsa Mikelsena); a sada je red stigao i na televizijsko viđenje priče o agentkinji Klaris Sterling. Priča je zdravorazumski pomerena malo unapred, a naslovni lik tumači Rebeka Brids, zapažena po rolama u serijama Slatke male lažljivice i Prvobitni.

Elizabeth is Missing

Šta: Žena koja pati od demencije bori se da reši slučaj nestanka svoje prijateljice.

Zašto: Put šire i internacionalne publike napokon će krenuti i ova serija, o kojoj se ponajviše priča na konto povratka znamenite Glende Džekson, dvostruke Oskarovke (nagrađene u slučajevima filmova A Touch of Class i Zaljubljene žene) nakon bezmalo tri decenije odsustva sa malih i većih ekrana. U pitanju je adaptacija i kod nas prevedenog i objavljenog romana Elizabeta je nestala Eme Hili.

The Gilded Age

serija, Daunton Ebi
foto: Profimedia

Šta: Prikaz, kažu, uzbudljivih života i intriga milionera koji su živeli u Njujorku tokom devetnaestog veka.

Zašto: U smislu scenariste iza ove serije stoji Džulijan Felous, autor dobro znane Dauntonske opatije. Međutim, kako njegov saharinski brzopotezni pristup i izraz i nije baš svima po ukusu i volji, može biti da će udarni adut ovde biti glumačka podela, u kojoj su i: Kristin Baranski, Sintija Nikson, Keri Kun, Taisa Farmiga, Džin Triplhorn… Felous, naravno, ovim zalazi na teritoriju Idit Vorton, autorke vrsnih romana Kuća veselja i Doba nevinosti.

It’s a Sin

Šta: Hronika koja prati četvoro prijatelja tokom decenije koja je promenila sve, uključujući i pojavu i prvih par talasa epidemije SIDE.

Zašto: U ovom nepregledu ponude uvek je pohvalno kada se producenti i autori zadrže na razumnoj meri – u tom smislu, već sama odluka da ova serija ima samo pet jednosatnih epizoda je sjajan potez. Glavna uloga je pripala muzičaru i glumcu Oliju Aleksanderu, pevaču grupe Years & Years, a od iskusnijih u ovoj seriji glume i Nil Patrik Haris i veliki Stiven Fraj. I da, naslov je preuzet iz neprolaznog hita dvojca Pet Shop Boys.

American Gigolo

Šta: Savremena televizijska adaptacija četiri decenije starog filmskog klasika o životu i trenutku promene ili pokušaju promene zrelog žigola po ukusu imućnih i usamljenih dama.

Zašto: Džon Berntal i Grečen Mol su nasledili uloge od Ričarda Gira i Lorin Haton u ovoj može-biti sasvim smislenoj i zgodnoj adaptaciji istoimenog izvrsnog filma scenariste i reditelja Pola Šrejdera od pre čak četiri decenije. Kreator serije je Dejvid Holander, koji se dobro pokazao u slučaju serije Rej Donovan, na scenariju je radio i dramski pisac, scenarista i reditelj Nil LaBjut, a već sama postavka filma pruža mogućnost za neusiljeno prebacivanje u formu serije.

The Pembrokeshire Murders

Šta: Viši detektiv ponovo otvara dva nerešena slučaja ubistva iz osamdesetih godina prošlog veka. Forenzičke metode te slučajeve povezuju sa nizom provala. Tim detektiva Stiva mora da pronađe više dokaza pre nego što počinilac bude pušten iz zatvora.

Zašto: Iako često uposlen u filmovima bioskopskog kalibra, i Luk Evans je našao za shodno da se u ovom zlatnom dobu tog kraka te industrije okuša na polju televizijske serije, i to u glavnoj ulozi u ovoj ostrvskoj misteriji sa podosta nepoznatih. Osnova za seriju je proza Džonatana Hila, autora i kod nas primećenog romana Izgubiti Džuliju.

Nine Perfect Strangers

serija
foto: Profimedia

Šta: Da li bi deset dana u elitnom spa-odmaralištu moglo da vas zauvek promeni? Ovih devet potpunih stranaca će uskoro da to otkriju…. Ali niko od njih nije ni mogao da zamisli u kakav će izazov, čak i opasan po život, to da se izrodi.

Zašto: Baš kao u slučaju serije Nevine laže (Big Little Lies), ponovo su se na istom (televizijaskom) projektu našle spisateljica Lijen Moriarti, jedno od udarnih pera sve probitačnijeg žanra nazvanog „trileri za mame“, i Nikol Kidman. Uz nju, ovaj put glume i: Luk Evans, Bobi Kanavale, Melisa Mekarti, Redžina Hol, Majkl Šenon, Samara Viving, Tifani Bun… I, zbilja, malo li je?

Conversations with Friends

Normalni ljudi, serija
foto: Profimedia

Šta: Dvoje studenta u Dablinu, Frensis i Bobi, i čudna i neočekivana veza koju uspostave sa bračnim parom, Melisom i Nikom.

Zašto: Ovde bi udarna preporuka bila senzacionalni uspeh ovogodišnje mini-serije Normalni ljudi, takođe proistekle iz proze i kod nas prevođene i voljene irske spisateljice Sali Runi. Stoga, u ovom trenutku i ne mari preterano što se zasad ništa ne zna o podeli uloga, autorskoj i ekipi važnijih saradnika. Sali Runi je, sama po sebi, već sasvim ubedljiv razlog za bezrezervno poverenje. A stoji i da je narečeni roman ipak podatniji za ekranizaciju nego što su to knjiški Normalni ljudi.

WandaVision

Šta: Televizijski i serijski spin-of iz radionice kuće Marvel Juniverzal Komiks. U središtu su likovi Grimizne veštice/Vande Maksimof i Vizije. U ovom trenutku se ne zna više o konkretnom zapletu.

Zašto: Marvel nam je, na svu sreću, dao da malo odahnemo od njihove zahuktale proizvodnje tokom ove grozomorne i iscrpljujuće godine, a čini se da WandaVision, premda proističe iz istog korene i iste „kuhinje“, sugeriše nešto drugačije i atipičnije u odnosu na uobičajena marvelovska preterivanja. Tizer izgleda izrazito simpatično, a sigurno će mnoge privući tumači glavnih uloga – Elizabet Olsen i Pol Betani (a tu su i: Ketrin Han, Ket Denings, Rendal Park… u ostalim rolama).

The Serpent

Šta: Ovo je priča o prevarantu i masovnom ubici, Šarlu Sobraju, koga je otkrila i kome je u trag ušla mlada činovnica ambasade u jugoistočnoj Aziji tokom sedamdesetih godina 20. veka.

Zašto: Osim retro-šika, britanska mini-serija Zmija nudi i podsećanje na jednog od najkriptičnijih ubica o kome se i dalje, u ovoj epohi sumanuto lako dostupnih informacija, vidno manje zna. Naslovni lik igra Tahar Rakim, upamćen već po vrhunskoj kreaciji u Odijarovom remek-delu Prorok, a ovde ekran deli sa Dženom Koulmen, Eli Bamber, Bilijem Haulijem…Ovog puta, ta povest je ispričana u osam epizoda.

Vigil

Šta: Zbog misteriozmog nestanka škotskog ribarskog broda i smrti u nuklearnoj podmornici izbiće ozbiljan sukob između policije i britanske bezbednosne službe.

Zašto: Na početku stoji preporuka da je reč o novoj seriji autora i producenata popularnih i hvaljenih serija Na službenoj dužnosti i Telohranitelj. Osim toga, misterija već u prvih par rečenica deluje intrigantno, škotski krajolici su nepogrešivo oku ugodni, a motiv sukoba organa reda i mira sa bezbednosnim strukturama ima potencijala kada su u žiži serijski ili filmski radovi. U Vigil-u, između ostalih glume i Martin Kompston (Sweet Sixteen, Red Road) i Rouz Lesli (Dauntonska opatija, Igra prestola).

The Pursuit of Love

Dominik Vest, Lili Džejms
foto: Profimedia

Šta: Radnja se zbiva u Evropi između Prvog i Drugog svetskog rata i prati dve prijateljice, Lindu i Fani i njihove avanture u ljubavi i prijateljstvu.

Zašto: Kažu da se tu radi o melodrami sa primesama romantične komedije, što je (bio) čest recept u slučaju romana Nensi Milford, koja je zaslužna i za ovu Potragu za ljubavlju. Mediji su gromko ispratili vanbračnu aferu glumca Dominika Vesta sa znatno mlađom Lili Džejms, a sve se to dogodilo na snimanju upravo ove serije. Za režiju sve tri epizode postarala se Emili Mortimer, koja i sama tumači jednu od viđenijih uloga.

The North Water

Šta: U središtu priče je Patrik Samner, osramoćeni, bivši vojni hirurg koji pristane da bude brodski doktor tokom ekspedicije na kitove na Arktiku. Na palubi on upoznaje Henrija Draksa, brutalnog ubicu čija amoralnost verno prati surovost sveta u kom on mora da živi.

Zašto: Mimo uvek potencijalno uzbudljivog okruženja života na polarnim ekspedicijama, ove Severne vode imaju podosta aduta već po pitanju tu udruženih kreativaca – seriju, osmišljenu u četiri epizode od po devedeset minuta, režira Endrju Hejg, reditelj filmova Vikend, 45 godina, Osloni se na Pita i serije Looking, a dve najznačajnije uloge poverenu su Kolinu Farelu i mlađem i sve primećenijem Džeku O’Konelu.

Losing Alice

Šta: Fascinacija dovodi do faustovske pogodbe usled koje ambiciozna filmska rediteljka upoznaje i postaje opsednuta mlađom scenaristkinjom koja je prava pravcata fam-fatal.

Zašto: Izraelci su tokom ove godine već imali prilike da vide ovu tamošnju seriju, kažu, blago začudnu i urađenu u duhu američkih filmskih psiho-trilera iz devedesetih godina veka za nama, dakle, zlatne ere kada je u pitanju taj mikro-žanr. Naravno, dobro dođu i taj meta-filmski štimung priče o nastanku filma, kao i izraelska egzotika. Serija će uskoro i pred međunarodno gledateljstvo.

The Great North

Šta: U Dalekom severu pratićemo sumanute i bizarne avanture i poduhvate samohranog oca i njegove porodice čudaka sa Aljaske.

Zašto: Ovo je dosta lako „prodati“, pogledajte samo ovaj potencijalno sočan zbir – blago karikaturalna animacija, satira, kreatorke i scenaristkinje serije Bobovi hamburgeri, prikaz života disfunkcionalne porodice čudaka i ekscentrika… A, uz to, glasove su posudili: Nik Oferman, Dženi Slejt, Vil Forte, Megan Malali… Alanis Moriset!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs