Odnelo veliki broj žrtava

Ostrvo brodoloma: Na ovom misterioznom mestu nasukalo se 1.000 lađa! (FOTO)

Samo tokom jedne oluje potopljeno je 48 lađa

Destinacije
Autor:
Ostrvo brodoloma: Na ovom misterioznom mestu nasukalo se 1.000 lađa! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Madlen ostrva su mali arhipelag usred najvećeg svetskog estuara – zaliva Svetog Lorensa u Kanadi. Iako su bliži Ostrvu Princa Edvarda i Novoj Škotskoj, smatraju se sastavnim delom kanadske pokrajine Kvebek. Sastoje se od osam većih i nekolicine manjih ostrva.

Najtajanstvenije ostrvo Evrope: Samo 1.000 ljudi godišnje može da kroči na njega! (FOTO, VIDEO)

foto: Shutterstock

Neočekivana pozicija ostrva, plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svetionika u 18. i 19. veku bili su kobni za brojne brodove. Štaviše, pretpostavlja se da se ovde u to vreme nasukalo od 500 do 1.000 brodova koji su iz Kanade plovili za Evropu, a samo tokom jedne oluje potopljeno je 48 lađa.

Misterija Bermudskog trougla: U poslednjih 100 godina nestalo 1.000 ljudi! (VIDEO)

Dobar deo posade je izgubio živote u ovom uglu sveta, a najizdržljiviji i najsrećniji su naselili ostrva.

Danas na Madlen ostrvima uglavnom žive potomci preživelih iz nekadašnjih brodoloma, a neki čak žive u kućama koje su napravljene od drvenih dasaka s lađa i od drugih spašenih materijala.

Najsrećnija zemlja na svetu: Besplatno se školuju, žive 80 godina, korupcije nema! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ostaci potopljenih brodova danas se mogu videti i u podvodnom delu arhipelaga. Madlen ostrva se prostiru na oko 205 kvadratnih kilometara i dom su za nešto više od 12.000 stanovnika.

I dok većinsko stanovništvo govori francuskim jezikom, na ostrvima može da se nađe i oko 500 osoba kojima je engleski materinji jezik, a koji uglavnom potiču od preživelih brodolomaca iz Engleske, Škotske i Irske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs