Misterija

Ukleti evropski brodovi: Niko ne zna kuda plove i šta nose!

Jednom kad brod isključi uređaje za praćenje, gotovo je nemoguće znati kuda se taj brod kreće
Zanimljivosti
02:36h Autor:
Ukleti evropski brodovi: Niko ne zna kuda plove i šta nose!
Foto: Profimedia

Praćenje brodova najviše zavisi od saglasnosti vlasnika i jako je teško nadzirati nekoga ko želi da sakrije u plavom bespuću.

Pomorska analitička kompanije Vindvard kaže da njihove brojke pokazuju da je samo u dva meseca ove godine, u januaru i martu, četrdeset brodova nesmetano došlo iz Libije u Veliku Britaniju. Upozoravaju da su neki brodovi došli i s teritorija pod nadzorom Islamske države.

Svaki od tih brodova ugasio je svoje transpondere i GSP prijemnike kako bi plovili bez otkrivanja svoje lokacije. Ista kompanija tvrdi da su brodovi iz drugih matičnih luka tajno putovala gotov tri hiljade puta pre ulaska u evropske vode.

45 brodova je došlo u Britaniju, a da ih niko nije pratio barem 24 sata pre dolaska u britanske teritorijalne vode.

"Postoji stvarna zabrinutost zbog svega što se događa na moru. To se mora istražiti", rekao je jedan bivši časnik kraljevske mornarice za britanski Times.

Nećete verovati šta sve putnici zaboravljaju na kruzerima: Da ti se zavrti u glavi!

Anonimni izvori su ispričali novinarima da je praktički nemoguće analizirati i pratiti tako velik broj brodova s postojećim resursima.

Jednom kad brod isključi uređaje za praćenje, gotovo je nemoguće znati kuda se taj brod kreće. Moguće ga je pratiti samo moćnim satelitima koji bi ga nadzirali celo vreme. U situacijama gde stotine brodova dele luke ili uobičajene plovne kanale, gotovo je nemoguće delotvorno pratiti šta se sve događa.

Jedan drugi izvor iz britanske mornarice kaže da je dodatni problem to što je Velika Britanija ostrvo sa svih strana okružen prometnim morskim putevima. Potpuna zaštita značila bi da imaju pomorske patrole bukvalno svuda oko zemlje i to 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

Brod duhova: Jugoslovenski kruzer godinama besciljno pluta po okeanu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs