najveći skandal u velikoj britaniji

Prelepa manekenka zbog koje su padale vlade: Zabranjena ljubav je oterala u zatvor! (FOTO)

Njena veza sa ministrom obrane bila je jedna od najozloglašenijih političkih skandala...

Zanimljivosti
21:01h Autor:
Prelepa manekenka zbog koje su padale vlade: Zabranjena ljubav je oterala u zatvor! (FOTO)
Kristin Keler, Foto: Profimedia

Kristin Keler, bivša manekenka čije su ljubavne veze šezdesetih, u vreme Hladnog rata s jednim britanskim ministrom i ruskim diplomatom dovele do pada tadašnje konzervativne vlade preminula je u ponedeljak u svom domu. Vest o njenoj smrti objavio je njen sin, a britanska javnost odmah se prisetila slavnog modela koja je bila ključna osoba u jednom od najozloglašenijih političkih skandala u istoriji Velike Britanije. "Moja majka je neke bitke dobila, a neke je izgubila. Zaslužila je svoje mesto u istoriji, ali uz jako visoku cenu", objavio je njen sin.

Fatalna žena zbog koje je kralj učinio nezamislivo: Skandal na britanskom dvoru! (FOTO)

foto: Profimedia

Afera Profumo Keler je 1961. godine imala 19 godina i u to je vreme nastupala u kabare klubovima u Londonu. Tada ju je neko upoznao sa Džonom Profumom, koji je bio u srednjim četrdesetim godinama, a u vladi premera Harolda Mekmilana bio je ministar obrane i nova politička zvezda.

Keler i Profumo započeli su ljubavnu vezu, ali Kelerova je u to vreme još uvek bila u vezi sa Jevgenijem Ivanovim, sovetskim vojnim atašeom. Veza između Profuma i Kelerove je dospela u javnost nakon što je policija istraživala jedan incident u kojem je učestvovala. Kako je objavio Njujork Tajms, njen u međuvremenu bivši ljubavnik Ivanov je prema njenoj zgradi ispalio nekoliko hica iz pištolja. Policijska istraga je tako s vremenom došla i do podatka da je Kelerova u vezi s Profumom. Profumo je pokušao 1963. godine pobiti tračeve da je u vezi s poznatom manekenkom i uveravao članove parlamenta da je priča izmišljena. Ali, kako su tračevi nastavili da se šire, a naročito kada je procurelo da postoji mogućnost da su neke državne tajne preko njegove ljubavnice Kristine Keler mogle doći do Rusa, Profumo je aferu priznao svojoj supruzi, a potom i premijeru. Iste je godine podneo je ostavku. Kako nije bio u stanju da zaustavi štetu koja je nastala zbog skandala, mesec dana kasnije ostavku je podneo i premijer Mekmilan. Usledili su novi parlamentarni izbori 1964. godine. Torijevci su teško poraženi, a Laburistička stranka odnela je nadmoćnu pobedu, na čelu s Haroldom Vilsonom, koji je postao novi premijer. Dok je priča o skandalu punila novinske naslove nastala je kultna fotografija Kristine Keler. Snimio ju je Luis Morli, a na njoj Keler izgleda kao da je potpuno gola dok sedi na stolici i zapravo je postala fotografija koja najbolje opisuje celi skandal.

Privatni život Profumo je manje-više nastavio normalno da živi, i dalje pod budnim okom javnosti, ali s vremenom ga je britanska kruna nagradila titulom zbog njegovih filantropskih aktivnosti.

Kelerova je pak s druge strane optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profumo. Zbog toga je dobila šest meseci zatvora.

Još jedan skandal isplivao u javnost: Džeki Kenedi rasplakala kraljicu! (FOTO)

foto: Profimedia

Kelerova je kasnije objavila nekoliko knjiga uključujući i memoare o ovom slučaju, a dobila je i novo izdanje 2012. godine nakon smrti Džona Profuma.

Kako piše Gardijan, Kristin Keler je nastavila da živi pod prezimenom Sloun, dva puta se udavala i oba su braka završila razvodom. Imala je dvoje dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs