grad koji vredi posetiti

Ovde ćete za male pare ostvariti sve svoje hedonističke snove: Jedna od retkih neizvikanih destinacija! (FOTO)

Istok nikad nije bio dostupniji i primamljiviji

Destinacije
Autor:
Ovde ćete za male pare ostvariti sve svoje hedonističke snove: Jedna od retkih neizvikanih destinacija! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Bivša sovjetska republika Gruzija itekako svim ljubiteljima hrane i pića je najpoznatija po ogromnoj proizvodnji vina, tako da ovde možete da uzmete čudesa za relativno mali iznos. Ali, šta sve možete da radite u glavnom gradu Tbilisiju, u kojem je dom našlo više od milion ljudi?

Svašta nešto, a mi smo izdvojili sledeće stvari...

Nabavite sovjetske relikvije

Od 1921. pa sve do 1991. Gruzija je bila deo Sovjetskog saveza. Uostalom, čak je i nekadašnji "najveći sovjetski sin", Staljin, rođen kao Josif Džugašvili, bio Gruzijac. No, pustimo na trenutak njega, jer sovjetske zaostavštine u glavnom gradu Gruzije ima koliko vam volja.

Najozbiljnija konkurencija Transsibirskoj železnici: Putovanje vozom koje se pamti celog života! (FOTO)

foto: Shutterstock

Dobar primer toga je pijaca na "suvom mostu", gde lokalci nekoliko puta mesečno na ćebadi iznesu razne relikvije iz vremena SSSR – a, od igle do lokomotive. Budite spremni na cenkanje, ali i na malu lekciju iz istorije za svaki predmet koji se prodaje.

foto: Shutterstock

Partijanje u Fabrici

Stara fabrika pretvorena je u hostel, ali i mesto za izlaske i zabavu. Jednostavnog imena "Fabrika", nudi sobe od desetak evra na više, a ako želite da odsednete kao par i da imate privatnost, platićete oko 40 evra. Ipak, ukoliko planirate dobar san ovo nije najbolje mesto za vas, jer su ovde žurke do ranih jutarnjih sati. U blizini su i mnogi barovi, pa je sigurno samo da vam u fabrici i oko nje ne može biti dosadno.

Nepravedno zapostavljen češki grad: Druga atrakcija posle Praga, uživanje u pivu i gulašu su zagarantovani! (FOTO)

foto: Shutterstock

Kulturno se uzdignite

Ne bojte se, ovde nećete samo ići na žurke i kupovati relikvije. U gradu se nalazi i sjajni Muzej moderne umetnosti gde ćete doživeti gruzijske moderne autore. Tu je i, posebno noću, spektakularni Most mira, a za hvaljenje na Instagramu poslužiće i slike ispred tbilisijskog "kosog tornja".

foto: Shutterstock

Ačaruli kačapuri

Kad uđete u gruzijski restoran, naručite ovo jelo. Radi se o pravoj kalorijskoj bombi, reč o jelu od testa u obliku broda, koje je ispunjeno sirom i jajima. Obično je jedna porcija sasvim dovoljna za dvoje ljudi, pa nemojte preterati ako nije nužno...

Najšareniji grad u kojem se jede najslađi hleb: Jeftina i prelepa, ali zaboravljena evropska destinacija! (FOTO)

foto: Shutterstock

Pijte što piju i lokalci

Gruzijsko vino je zaista čudesno, bilo da je reč o crnom ili belom, svejedno. Ipak, ako ne želite da uživate samo u vinima, naručite piće po imenu čača, koje ukusom podseća na rakiju od grožđa. Svratite u "Books Cafe", uzmite ovo piće i usput kupite koju knjigu.

Ko je u potrazi za bezalkoholnim pićem, neka kupi vodu "Lagidže", mešavinu mineralne vode i blagog sirupa. Ova pića su osvežavajuća i bagatela, a najpopularniji su ukusi limuna, trešnje, pa čak i čokolade.

foto: Shutterstock

Pobegnite na izlet

Zašto biste od Gruzije videli samo Tbilisi? Tu su i Kutaisi, Batumi i Kazbegi, a od njih bismo posebno izdvojili Kutaisi, prijateljski nastrojen grad prema pešacima, s ulicama punim drveća, pozorišta i srednjevekovnih crkava. S druge strane, Batumi je idealan za letnji odmor, i jedna je od najjeftinijih destinacija kad je reč o letnjem turizmu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs