Idealno vikend putovanje

Najšareniji grad u kojem se jede najslađi hleb: Jeftina i prelepa, ali zaboravljena evropska destinacija! (FOTO)

Očuvane kamenite ulice i istorijski centar grada pod zaštitom Uneska samo su deo znamenitosti isprepletenih modernim sadržajima za sve generacije

Destinacije
Autor:
Najšareniji grad u kojem se jede najslađi hleb: Jeftina i prelepa, ali zaboravljena evropska destinacija! (FOTO)
Foto: Profimedia

Zamislite vašu sledeću destinaciju - grad u kojem nesmetano možete da prolazite ulicama i istražujete, bez da se sudarate s hordama turista, a prepun zanimljivosti!

Ovo zvuči kao Talin, prestonica Estonije, čija je gradska atmosfera neverovatno opuštena, a prelepa!

Očuvane kamenite ulice i istorijski centar grada pod zaštitom Uneska samo su deo znamenitosti isprepletenih modernim sadržajima za sve generacije, uključujući veliki izbor mesta za izlaske.

Boraveći u Talinu imaćete priliku da upoznate estonsku kulturu i način života, a pažnju obratite na neke zanimljivosti poput jezika koji verovatno nećete razumeti.

5 nestvarnih destinacija u Srbiji: Nismo ni svesni koliko nam je zemlja lepa! (FOTO)

A post shared by tallinn_inn (@tallinn_inn) on

Naime, iako je estonski jezik u istoriji bio pod uticajem susednih jezika švedskog, litvanskog i ruskog, s njima ne deli isto, indoevropsko poreklo. On pripada finskoj grani ugrofinske jezičke porodice, što ga čini nerazumljivim izvornim govornicima evropskih jezika. Razumljiv je eventualno Fincima i Mađarima, čiji jezici dolaze iz iste porodice.

Osim u razumevanju jezika, u Estoniji obavezno morate da se okušate i u isprobavanju tradicionalnih specijaliteta. Probajte svežu ribu iz finskih jezera ili divljač, koji su tamo omiljena poslastica. Što se ribljih delikatesa tiče, marinirana jegulja ovde nosi titulu najpopularnijeg ribljeg jela. Iako možda nekima ne zvuči kao delikates, ukus obično oduševi svakog ko je proba.

Vikend putovanje: Mesta koja vredi posetiti, a ne koštaju mnogo! (FOTO)

Jedan estonski desert takođe ostavlja bez daha, pa obavezno potražite kringel - slatki hleb u čije se testo stavlja kakao, marcipan, bademi ili orasi, a peče se u obliku pletenice.

Da biste upoznali sve znamenitosti estonske prestonice, najbolje je da se lenjo prepustite vodiču, a u plan putovanja možete da uključite i celodnevnu posetu Helsinkiju. Za ovakvu vrstu putovanja dovoljno je 3 dana, pa su prvomajski praznici možda idealan period baš za posetu Estoniji!

25 najlepših plaža u Evropi: Posetite ih dok ne postanu izvikane i papreno skupe! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs