Nezaboravna destinacija

Grad u kome vas lepota i zabava očekuju na svakom koraku: Ovde se živi punim plućima! (FOTO)

Ponekad su najlepši trenuci tokom putovanja sasvim neplanirani, a u ovom gradu može da nas iznenadi svaki skriveni kutak

Destinacije
15:08h Autor:
Grad u kome vas lepota i zabava očekuju na svakom koraku: Ovde se živi punim plućima! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Planiranje putovanja je dug i zahtevan posao ako želimo da sebi priuštimo doživljaj iz snova i da budemo sigurni da nam ništa neće promaći. Ipak, ponekad su najlepši trenuci sasvim neplanirani, a u ovom gradu može da nas iznenadi svaki skriveni kutak. Šta će vam u Lisabonu izmamiti osmeh na lice, ali i na šta sve morate da budete spremni – pročitajte u nastavku.

1. Pripremite se na uzbrdice, stepenice i penjanje

Lisabon je naprosto ispunjen brdima i stepenicama, ali na to nemojte da gledate kao na problem. Naprotiv, ta gradska odlika posetiocima omogućuje potpuno drugačiju perspektivu razgledanja. Ipak, nemojte zaboraviti da u svoj kofer spakujete par udobnih cipela koje odgovaraju dugim šetnjama.

Zemlja nezaboravnih prizora, sveže hrane i prijatnih ljudi: Iz nje ćete se vratiti zdraviji! (VIDEO)

foto: Shutterstock

2. Lisabon je grad prepun pločica

Uticaji Bliskog istoka vidljivi su na fasadama lisabonskih zgrada. Mnoge fasade su ukrašene ručno ocrtanim keramičkim pločicama i nemoguće ih je ne primetiti, ne zastati, ne diviti se i na kraju ne fotografisati te divne gradske prizore.

O ovoj zemlji danas maštaju mnogi: Mesto gde se duša raduje, a telo naslađuje! (FOTO)

foto: Shutterstock

3. Vožnja tuk-tukom pravo je uzbuđenje

Uzbudljiv i neobičan način razgledanja grada svakako je vožnja tuk-tukom – prevoznim sredstvom otvorenog tipa na tri točka. Vozeći se njime u mogućnosti ste da vidite sve ono što vam klasična vožnja automobilom ne bi dopustila. S tamošnjim vozačima možete da pregovarate o ceni vožnje, a uzmite u obzir da će oni biti i vaši turistički vodiči i to, uz malo sreće, najbolji koje možete zamisliti!

foto: Shutterstock

4. Volećete hranu koju voli i lokalno stanovništvo

Sardine na tostu, bakalar pripremljen na razne načine i lokalno piće žinžinja su neizostavni gastronomski užici na ulicama Lisabona. Odmor od dugih šetnji na šarenim lisabonskim ulicama uz ispijanje slatko-kiselkastog likera žinžinja biće jedna od vaših omiljenijih uspomena na ovo putovanje.

5. Pogled s Tvrđave Svetog Đorđa oduzeće vam dah

Tvrđava Svetog Đorđa je smeštena na najvišem od sedam lisabonskih brežuljaka. Unutar dvorca možete da posetite multimedijalnu prezentaciju ili da samo šetate po zidinama, kulama i vrtovima. Veliki užitak priuštiće vam i sam pogled sa zidina, koji je naprosto senzacionalan, pogotovo u poslepodnevnim satima kad blago sunce okupa grad divnim bojama.

foto: Shutterstock

6. Priuštite sebi dnevni izlet u Lagos

Za odlazak u obližnji Lagos moraćete da unajmite automobil, ali to je sasvim isplativo, jer će trosatni zabavni roud-trip rezultovati fantastičnim odredištem. Naime, u Lagosu će vas dočekati predivne plaže i ukusna morska hrana, a i samo sunce i more biće dovoljno za odmor kakav nam je ponekad svima potreban.

Sve lepote Portugala: Egzotična destinacija za ljubitelje raskošne arhitekture! (FOTO)

foto: Shutterstock

7. Imajte na umu rezervaciju stolova u restoranima

Neki od najboljih lisabonskih restorana imaju samo nekoliko stolova, i upravo u tome je njihova čar. Maleni, slatki i čarobni restorani nude autohtona jela i vrlo su popularni, a u skladu s tim često i dupkom popunjeni. Turisti kao najbolje opcije često navode porodične restorane poput Cantinho Lusitano ili Taberna Sal Grosso, a njihove atraktivne lokacije i jela koja nude oduševljavaju izbirljiva turistička nepca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs