Nama deluje nestvarno

Najsrećnija zemlja na svetu: Besplatno se školuju, žive 80 godina, korupcije nema! (FOTO)

Sve to moguće je zahvaljujući veri u politiku, međusobnom poverenju i zajedničkom cilju
Destinacije
13:24h Autor:
Foto: Thinkstock

Najsrećnija država na svetu, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, je Norveška. A na prvo mesto smestili su je poverenje stanovnika u vladu, društvena podrška i dug život.

 

Žive preko 100 godina i pucaju od zdravlja: Tajna dugovečnosti italijanskog sela Ačeroli!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za izveštaj o Najsrećnijim nacijama analizira se nekoliko faktora, među kojima je i BDP, prosečni životni vek i sloboda. Prema odgovorima svojih stanovnika, Norveška je prva od 156 zemalja koje su učestvovale u analizi.

 

Prosečni životni vek u Norveškoj je 80 godina, politička korupcija je retka, a BDP iznosi preko 56.500 evra po stanovniku. Obrazovanje je besplatno, a ova zemlja ima i najveći procenat pismenosti svojih odraslih stanovnika u svetu.

 

U Norveškoj deca zarađuju i do 470 evra DNEVNO: Ovaj posao je odraslima zabranjen!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Strategija i briga za ljude vidljiva je na svakom koraku. Norveška je jedna od država najbogatijih naftom, ali i tu se stvari odvijaju mimo svetskih trendova. Kako Bloomberg piše, Norvežani su odlučili da pametno i s dozom crpe naftu, a da zaradu investiraju u budućnost, umesto da je "jednokratno" ulože u dnevne, tekuće probleme, pa se tako izdvaja od ostalih resursima bogatih država.

 

Čarobno grčko ostrvo: 10. najlepše mesto na svetu, nezaboravne plaže, divni zalivi! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve to moguće je zahvaljujući veri u politiku, međusobnom poverenju i zajedničkom cilju, a o stanju svesti Norvežana dovoljno govore podaci da su donirali milijardu dolara za spas Amazona i da su kontroverze oko granice sa susedima Fincima rešili tako što su im za 100. godišnjicu nezavisnosti poklonili "planinu".

 

Šta Srpkinje treba da nauče od Šveđanki: Kako to misliš, ne umeš da skuvaš ručak?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs