Nestvarno lep prizor

Kada ovde padne noć, u moru nastaje magija: Zvezde i na nebu i u vodi! (VIDEO)

Milioni račića manjih od milimetra prilikom udvaranja svetle poput plavih svitaka stvarajući predstavu idealnu za noćno fotografiranje
Destinacije 30.08.2017. - 13:35h Autor: punkufer.hr
Foto: Printscreen Youtube / The World News

Na plažama Australije, Tajlanda, Vijetnama, Portorika i Jamajke mora i okeani znaju da prirede pravi noćni spektakl. Svetlucave talase koji zapljuskuju obalu mnogi upoređuju sa zvezdama u moru ili gomilom plavih svitaca. Za tu pojavu su uglavnom "krivi" fitoplanktoni koje aktivira sudaranje talasa ili ljudski kontakt, kao što je na primer šetnja plažom.

 

Mermerna katedrala, nestvarno lepa pećina: Prirodni fenomen koji oduzima dah! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Printscreen Youtube / The World News
Foto: Printscreen Youtube / The World News

 

Bioluminiscencija, odnosno stvaranje svetlosti pomoću molekula iz vlastitog tela, karakteristična je za bića iz morskih dubina. Budući da niko ne može da im upali svetlo, sama su razvila tu sposobnost kako bi mogla snalažljivo da se vrzmaju mračnim morskim dnom.

 

Luksuz dostupan samo najbogatijima: Najveći i najskuplji bazen na svetu! (VIDEO)

 

Foto: Printscreen Youtube / The World News
Foto: Printscreen Youtube / The World News

Bioluminiscencija je rezultat hemijske reakcije u kojoj molekul luciferina reaguje s kiseonikom pri čemu se oslobađa svetlost, a brzina reakcije varira u zavisnosti od enzima. Ponekad prekrasna svetla u moru mogu da budu znak prljavštine, jer nastaju podstaknuta hemijskim reakcijama u zagađenim uslovima.

 

Čarobno grčko ostrvo: 10. najlepše mesto na svetu, nezaboravne plaže, divni zalivi! (FOTO, VIDEO)

 

 

Ali to nije slučaj na Maldivima, gde plavičasta bića uvek iznova oduševljavaju posetioce koji stvaraju fotografije za pamćenje. Stručnjaci su zaključili da onde za "light show" nisu krivi bioluminiscenti fitoplanktoni, nego račići ljuskari manji od milimetra. Za razliku od fitoplanktona koji zasvetle tek na koju sekundu, mali rekorderi rade i više od minuta.

 

Smatra se da neonsko svetlo nastaje kao rezultat ljubavne igre odnosno udvaranja. Ljuskari se motaju oko svih 26 atola koji čine Republiku Maldive, pa nema tačnog putokaza gde treba tražiti fluorescentno more, nego otići na noćno kupanje i nadati se sreći.

 

Zemlja niskih cena i prijatnih ljudi: 12 bisera naših prvih komšija! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...