Najlepše ostrvo na Jadranskom moru bilo je zabranjeno za strance do 1989: Neverovatne plaže meštani čuvali samo za sebe

Ostrvo Vis je poseban dragulj Hrvatske, te važi za jedno od najlepših mesta za letovanje koje nudi rajske plaže.

Destinacije
00:21h
Najlepše ostrvo na Jadranskom moru bilo je zabranjeno za strance do 1989: Neverovatne plaže meštani čuvali samo za sebe
Foto: Shutterstock

U hrvatskom delu Jadrana smešteno je ostrvo od 90 kvadratnih kilometara, koje mnogi smatraju najlepšim ostrvom za posetiti, a radi se upravo o ostrvu Vis.

Smatra se da za današnji naziv, Vis duguje starogrčkim naseljenicima, koji su na ostrvu podigli antički grad Issa. Iako su kasnije ostrvom vladali i Rimljani, helenističko nasleđe je ostavilo značajan trag, uzevši u obzir da je glavni grad ostrva podignut upravo na temelju grada, koji je postojao u doba starogrčkog naseljavanja Visa.

Vis, Ostrvo Vis
foto: Shutterstock

Vis je bogat skrivenim uvalama i plažama koje leže u zagrljaju prirode i to netaknute. Smatra se za najočuvanije ostrvo koje poseduje zemlja iz našeg komšiluka, i to je došlo od same Svetske organizacije za zaštitu životne sredine, piše "Dalmatia.hr".

Kako je ovo ostrvo bilo i vojna baza tadašnje vojske SFRJ, to je za posete strancima bilo zabranjeno sve do 1989. godine. I danas o tome postoji svedočanstvo, u vidu podzemnih tunela.

1 / 7 Foto: Shutterstock

Voda na plažama ovog ostrva upravo je onakva kakve se svi poželimo kada tragamo za odmorom - bistra i tirkizna.

Skrivene pećine koje su slobodne za kupanje su još jedna atrakcija u kojima turisti uživaju. Brodićima vas vode do najlepših plavih pećina, a gradić je zadržao svoje uske kamenite ulice, koje pružaju poseban osećaj da ste došli na pravo mesto na odmor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs