Najekstremnija zemlja na svetu zabranila Božić i plakanje na sahrani: Postoji čak i pravilnik za davanje imena deci

Na listi najekstremnijih zemalja, nalazi se i Tadžikistan. Država u kojoj je zabranjena proslava Božića, glasno plakanje na sahranama i još svašta.

Destinacije
08:01h Autor:
Najekstremnija zemlja na svetu zabranila Božić i plakanje na sahrani: Postoji čak i pravilnik za davanje imena deci
Foto: Shen Hong / Xinhua News / Profimedia

Bez obzira na to što je posvetio život putovanjima i što je na svojim avanturama doživeo najrazličitija uzbuđenja, Tadžikistan Roberta Dacešina nije ostavio ravnodušnim...

"Iako sam do sada obišao mnoge konzervativne i prilično zatvorene zemlje, ova je čini mi se jedna od najekstremnijih do sada", kaže putopisac Robert Dacešin o Tadžikistanu, zemlji koju je posetio pre koju godinu.

"Između ostalih stvari, ovde su zabranjeni Nova godina, Božić, te bilo koji vid javnog slavlja. Zabranjeno je organizovati venčanja s puno ljudi, a na sahranama nije dozvoljeno plakati glasno, držati ruke na glavi ili pokazivati prevelike emocije. Deci je zabranjeno davati strana imena, muškarci ne smeju nositi duge brade, a zabranjeni su isto tako i svi borilački sportovi koji promovišu nasilje", otkriva Robert.

Tadžikistan
foto: Horizons / akg-images / Profimedia

Oni koji su dovoljno hrabri da proslave rođendan u tadžikistanskom kafiću ili restoranu slobodno mogu odvojiti i nešto novca za kaznu. Pre nekoliko godina Amirbek Isajev naučio je lekciju o zabrani proslava na teži način, nakon što je morao platiti kaznu koja bi u našoj evropskoj valuti iznosila više od 600 evra, što je u Tadžikistanu ogromna svota.

Ključni dokaz bila je fotografija na Fejsbuku koja prikazuje slavljenika i tortu. Proglašen je krivim bez obzira na to što je i konobar rekao na sudu kako Amirbeku niko nije čestitao rođendan.

Od 2016. godine građani moraju nazivati svoju decu imenima iz službenog državnog registra, a i restorani moraju imati primerena imena. Oni koji žele otvoriti italijanski restoran u Dušanbeu ne mogu ga nazvati Bella Italia ili nešto slično, jer zakon o državnom jeziku nalaže da restorani moraju imati tradicionalna imena.

Dušanbe
foto: Shen Hong / Xinhua News / Profimedia

"Kada govorimo o ovoj zemlji, Tadžikistan ili Zemlja Tadžika, najmanja je država srednje Azije, nastala raspadom SSSR-a, u kojoj danas živi oko deset miliona ljudi, s time da danas dvostruko više Tadzikistanaca živi izvan zemlje, njih čak 20 miliona. Glavni i najveći grad je Dušanbe, a gotovo 90 odsto površine Tadžikistana zauzimaju planine.

Pojedine su zaista visoke, pa se tako najviši vrh zemlje, Ismaila Samania, nalazi na visini 7495 metara i nekad je bio najviši vrh celog Sovjetskog Saveza zvan Vrh Komunizma. Tadžikistan je isto tako bio najslabije razvijena republika bivšeg Sovjetskog Saveza, a i danas spada među najsiromašnije zemlje sveta", dodaje Robert.

U nastavku pogledajte celo Robertovo putovanje u Tadžikistan:

Stil/Punkufer

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs