Gde odmoriti za vikend?

Na 100km od Beograda nalazi se pravi beg od realnosti: Oaza mira, šumske staze kao iz bajke, a voda čista kao suza

Pronašli smo pravi beg od realnosti u oazi mira, na samo 100 kilometara od Beograda.

Destinacije
Autor:
Na 100km od Beograda nalazi se pravi beg od realnosti: Oaza mira, šumske staze kao iz bajke, a voda čista kao suza
Oaza lepote, reka Gradac, Foto: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Profimedia

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Spajanjem Zabave i Bukovske reke, nastaje Gradac. Dugačak je oko 28 kilometara, prepun je pastrmke, a klisura koju pravi je stanište velikog broja ptica, od zebe, mišara, jastreba… Reč je o najčistijoj reci u našoj zemlji, a obale obrasle gustom šumom kriju više od 70 pećina i bogatu istoriju.

Vodopad na reci Gradac
Vodopad na reci Gradac foto: Slavica Stajic / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok se spuštate ka kanjonu, već ćete osetiti da je temperatura prijatnija. Manastir ostavljate sa leve strane, a vi se spuštate desno i nailazite na reku.

Pređete improvizovani most od balvana i uputite se ka daljoj šetnji koja će vas opustiti i učiniti da zaboravite na sve probleme.

Možete da hodate uz Gradac, da nađete ušuškani deo obale i u tišini uživate čitavog dana. Možete i da se okupate, ali samo ako podnosite hladnu vodu.

Temperature reke je oko 13 stepeni, ali svojim tokom Gradac pravi jezerca, gde je voda značajno toplija i u kojoj je kupanje moguće.

Reka Gradac
Reka Gradac foto: Shutterstock

Improvizovane lijane koje se spuštaju iz šuma za one malo hrabrije su pravi izazov za skakanje u reku, a tu su i stene.

U okolini su manastiri Ćelije i Lelić, a u povratku možete da svratite do Valjeva i uživate u Tešnjaru i bogatoj istoriji ovog grada.

Reka Gradac je prava oaza mira koja vikend pretvara u bajku. Čim se budete vratili, osetićete značajnu promenu u raspoloženju, jer mir koji priroda pruža na ovom mestu, ostavlja dugotrajne efekte na psihu i produktivnost.

Stil/City Magazine

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs