Proverite

Letovanje u Albaniji: Kako stići do mora i 6 najčešćih pitanja (FOTO, ANKETA)

Ako ovo leto ne možete da zamislite bez mora, ova destinacija trenutno deluje kao najbolja varijanta

Destinacije
15:01h Autor:
Letovanje u Albaniji: Kako stići do mora i 6 najčešćih pitanja (FOTO, ANKETA)
Foto: Shutterstock

Iako Albanija možda nije bila prva na listi destinacija za ovogodišnje letovanje, ova destinacija trenutno deluje kao najbolja varijanta – primorje nam je relativno blizu, nema gužve, prema iskustvima onih koji su bili, priroda je lepa i netaknuta, smeštaj i hrana su jeftini, i ono što je najbitnije – granice nisu zatvorene zbog epidemije, piše Bizlife.rs.

Ipak, građani Srbije i dalje imaju neku vrstu straha ili predrasuda kada je u pitanju odlazak u Albaniju.

Kojim putem ići, da li je bezbedno, kakve su cene smeštaja, hrane, kakvi su ugostitelji Albanci itd.

Donosimo vam odgovore na ovih nekoliko pitanja.

1. Put – kuda ići?

Put od Beograda do najpoznatijeg albanskog letovališta, Drača, prema predlogu Google mape, traje nešto više od osam sati preko Severne Makedonije.

Kraći put, preko Kosova, se našim građanima na mapama ne ucrtava ali je on znatno brža i bolja opcija i vodi preko administrativnih prelaza između Srbije i Kosova. Ova opcija čini Albaniju, uz Crnu Goru, najbližom obalom Srbiji.

Put preko Crne Gore je još duži i traje više od 10 sati.

Zbog situacije sa koronavirusom, Severna Makedonija kroz svoju državu dozvoljava samo brzi tranzit, dok je kroz Kosovo moguće proći normalno.

Da bi se prešao administrativni prelaz između Srbije i Kosova, Jarinje ili Merdare, građanima je neophodna samo lična karta, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletna lica. Put kroz Kosovo traje oko sat i po a gorivo je za nekih 30 dinara jeftinije nego u Srbiji. Putarina se kroz Kosovo ne plaća.

Na granici sa Albanijom neophodan je samo zeleni karton i pasoš, a putarina u jednom pravcu je 5 evra.

2. Koje letovalište odabrati?

Jedno od najpoznatijih letovališta u Albaniji je Saranda, na granici sa Grčkom. Ovaj grad se nalazi baš prekoputa ostrva Krf, a odlikuju ga brojne uređene i divlje plaže, stabla limuna i maslina, preko 300 sunčanih dana.

U letovalištu postoje hoteli, privatni smeštaji, restorani, kafići i bogat noćni život.

Saranda je poznata i po neverovatnom spomeniku prirode. Takozvano Modro oko je naziv za 18 kraških izvora vode, koji se nalaze na oko 25 kilometara udaljenosti od ovog letovališta.

Sledeće letovalište za koje se naši građani neretko odlučuju je Drač, posebno Golem.

More u Draču je odlično za porodice sa malom decom i neplivače, jer je ulaz u vodu većim delom postepen i dug. Plaže su posebna atrakcija u Draču, koji je uz to i najveća albanska luka.

Odlična povezanost sa Tiranom, odnosno sa aerodromom čini upravo Drač posebno atraktivnim za turiste iz naše zemlje.

Neke od najlepših i najpoznatijih plaža u ovoj zemlji su Dhermi, Drymades, Gjipe (između Valone i Sarande)…

3. Cene i valuta

Albanska valuta je lek, a prema kursu, jedan lek je jedan dinar.

Prema iskustvima naših turista, cene su i do 50 odsto niže nego u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj.

Kada je u pitanju roming, u ovoj državi je izuzetno jeftin, 7 din/min za odlazni poziv i 3 din/min za dolazni poziv. U zvaničnim radnjama je moguće uzeti Vodafon karticu, gde je za 1.500 dinara moguće dobiti 20 GB interneta i 10 minuta ka Srbiji i pozive u lokalu.

4. Smeštaj

Smeštaj je moguće naći preko agencija, ili Bookinga/Airnba.

Cene privatnog smeštaja za dve osobe su od 25 evra pa naviše (prosek je od 13-15 evra), dok su hoteli, noćenje sa doručkom, od 20 do 25 evra, a za nešto više novca moguće je pronaći i hotel na samoj obali mora.

5. Piće

Što se tiče cena u restoranima i kafićima, u Draču je na primer kapućino košta 140 leka (što je 140 dinara), espreso 90, domaća kafa 100.

Što se bezalkoholnih pića tiče, Koka Kola košta 180, voda 50 leka, odnosno dinara.

Moglo bi se reći da su cene znatno jeftinije od beogradskih.

6. Bezbednost

Kada je u pitanju bezbednost građana Srbije u Albaniji – nema razloga ni za najmanju brigu, piše prvi portal o Albaniji u Srbiji, albanija.rs.

Građani i građanke Albanije su u potpunosti prijateljski nastrojeni prema gostima iz Srbije, što potvrđuje veliki broj građana Srbije koji već godinama letuju u gradovima na albanskom primorju.

Kako navode, dokle god se kao gosti ponašate pristojno, vaša bezbednost je zagarantovana i možete uživati u svom odmoru. Kao i na svakom drugom mestu na svetu, ukoliko se ponašate nepristojno i nekorektno, incidenti su mogući.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs