Pravilno postupanje

Nega sobnog cveća u proleće: Ovako se postupa sa biljkama u ovom periodu godine!

Male biljke lako se odnesu u kadu i "istuširaju" dok sa većim biljkama to zna biti nepraktično

Bašta
15:13h Autor:
Nega sobnog cveća u proleće: Ovako se postupa sa biljkama u ovom periodu godine!
Foto: Shutterstock

Posle zime, početkom proleća, biljkama je potrebna pomoć za obnavljanje i rast. U zagrejanim prostorijama vazduh je suv, a vlažnost vazduha biljkama je važnija od vlage u zemlji. Zimi, pored toga, prašina se brže nakuplja na svim površinama u stanu, takođe na biljkama, a prašnjavi listovi ne mogu obavljati svoju funkciju. Zbog toga, tokom zime i posebno u proleće na kraju grejne sezone, treba prebrisati prašinu i druge nečistoće. Biljke velikog i glatkog lišća biće vam zahvalne ako ih počastite prolećnim tuširanjem, a one sa dlakavim lišćem treba nežno, peruškom ili četkicom, samo očistiti od prašine.

Male biljke lako se odnesu u kadu i "istuširaju" dok sa većim biljkama to zna biti nepraktično. U tom se slučaju tuširanje se može obaviti i pomoću raspršivača: površinu ispod i oko biljke zaštitite papirom ili prikladnom tkaninom, odstranite sve stare i osušene delove biljke, uklonite paučinu i eventualnu prljavštinu (uz pomoć peruške i vlažne krpice), uz pomoć raspršivača obilno isprskajte listove vodom, mekanom krpicom lagano prebrišite ostatke vode i ostavite biljku da se osuši.

Rano proljeće, početak marta, vreme je i za presađivanje cveća, pre nego što biljke počnu intenzivnije da rastu i cvetaju. U veću posudu biljke treba presaditi onda kada žile isplivaju na površinu ili proviruju kroz drenažne otvore na saksiji kao i biljke koje nisu presađivane više od dve godine.

U periodu intenzivnog cvetanja biljke ne treba dirati. U ovom periodu biljkama treba samo dohrana.

Unesite proleće u svoj dom: Ovo cveće je vesnik novog godišnjeg doba!

foto: Shutterstock

Biljke se presađuju u saksiju veću za broj ili dva, ne više. Za drenažu može poslužiti šljunak ili glinene kuglice. Drenažni sloj štiti biljku od propadanja u slučaju prevelike vlage što je najčešći razlog sušenja sobnih biljaka. Nakon što se biljka presadi u novu saksiju i u novu zemlju nije je potrebno prihranjivati sledećih mesec do dva.

Biljke treba prehranjivati u periodu od marta do septembra kada intenzivnije rastu. Dovoljno vlage i hranjivih materija biljku osnažuje i ona je otpornija. Preporuka je zalivati ih češće manjim količinama vode. Za osetljive biljke poput orhideja, paprati i agruma postoje specijalna đubriva ili možete da razredite obično đubrivo.

Treba da očistite naslage koje se nakupljaju na unutrašnjem delu (rubu) posude, jer one mogu da naštete biljci. Kod čišćenja treba da pazite da se ne ošteti biljka.

Sa dolaskom toplijih dana biljke treba premestiti sa prozora na južnoj ili istočnoj strani na prozore koji se nalaze na zapadnoj ili severnoj strani kako ne bi bile izložene prolećnom suncu koje zna biti dosta jako. Izuzetak su kaktusi i sukulenti kojima jako sunce ne smeta.

Sa bilja treba redovno uklanjati osušene listove i grančice.

Bez razlike, biljke ne vole fizički dodir te ih nije poželjno stavljati na prometna mesta gde je verovatnost oštećenja veća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs