Pogledajte

Ovo je razlog zašto se šminkala po 4 sata: Odsekla je glavu čoveku koji je video bez šminke! (FOTO)

Siroti vojvoda bio je užasnut, i svoju reakciju je platio glavom

Lifestyle
13:46h Autor:
Ovo je razlog zašto se šminkala po 4 sata: Odsekla je glavu čoveku koji je video bez šminke! (FOTO)
Foto: Profimedia

Iako je u mladosti bila lepa, kasnije je opisuju kao "živi leš", a lice je prekrivala sirćetom, belim olovom i glinom.

Engleska kraljica Elizabeta I prikazana je na portretima (posebno u starijoj dobi) kao žena čije je lice belo kao kreč. Poznato je kako je čitavo lice oblagala nekom smesom, prirodno crvenu kosu šišala do kože, te stavljala crvene kovrdžave perike.

Elizabeta je na taj način portretisana i u filmovima. U filmu "Elizabeth" Shekhara Kapura iz 1998. godine Kejt Blančet se odlučuje na "metamorfozu" u trenutku kada postaje jasno da se neće udavati te da je njeno biće personifikacija Engleske.

Nije postala kraljica, zato ga je prezirala: Nemate pojma kako je teško živeti najveću ljubavnu priču svih vremena! (FOTO)

U novom filmu "Mary, Queen of Scots", u kojem Serše Ronan glumi Meri, a Margo Robi Elizabetu, i Robi većinu vremena ima "zacementirano" lice.

"Nije to neko iznenađenje, tako je pisalo i u scenariju, a meni na neki način to olakšava da se "ubacim" u ulogu", kaže Robi o oblaganju.

Istoričari tvrde kako je više razloga u pitanju, od odvajanja privatnog identiteta i onoga kraljice, preko starenja koje ju je užasavalo do prikrivanja ožiljaka od malih boginja koje su je skoro ubile kada je bila dete, piše People.

Navodno u mladosti divna žena (prema tadašnjima standardima) koja je od oca nasledila plamenu kosu na lice je stavljala kremu napravljenu od belog olova, gline i sirćeta. Na usne je nanosila crvenilo napravljeno od pčelinjeg voska i boje te oko očiju crnu olovku.

Navodno je to nazivala svojom "maskom mladosti" iako je već tada bila poznata činjenica da kombinacija olova, gline i sirćeta neopisivo isušuje kožu (uz dodatak toga i da polagano truje organizam), ali Elizabeta se nije dala omesti.

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Brojni životni udarci i izazovi ništa nisu mogli najdugovečnijoj vladarki! (FOTO)

U drugoj polovini njene duge vladavine njeno odevanje i šminkanje trajalo je četiri sata, a kada joj je jednom nestrpljivi vojvoda od Eseksa uleteo u odaje i vidio je bez šminke, isušene kože i s ožiljcima te bez perike, bio je užasnut, pa je prijateljima govorio kako je vladarka "živi leš".

Elizabeta mu je skinula glavu (iako je s time imalo veze i to da je bio deo urote protiv nje).

Iako lepa kao mlada žena, Elizabeta je poznata i kao tašta, često je diplomatske goste iz drugih kraljevstva pitala kako im se čine njene dvorske dame.

"Kako da pričam o zvezdama kada je ispred mene sunce", je bio najčešći (i najmudriji) tip odgovora kojeg je Elizabeta i očekivala.

Jedan nemački diplomata je za 60-godišnju kraljicu ustanovio da ima "crne zube jer kao i većina Engleza previše konzumira šećer".

One su krojile istoriju britanskog kraljevstva: Odlučne, inteligentne i šarmantne! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs