Životna priča

Drama koja je tresla Francusku: Najbogatija žena sveta volela homoseksualca,završili na sudu!(FOTO)

Bila je luda za jednim umetnikom i skoro ostala bez ičega
Zanimljivosti 28.08.2017. - 22:42h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

Naslednica Loreal carstva opčinjena umetnikom Banierom nije prezala od skupih poklona, a htela je da mu pokloni i ostrvo.

 

Za kritičare Fransoa Meri Baniera, njegov je jedini cilj bio da naslednici Loreal carstva Lilijan Betankurt uzme što je više novca moguće.

 

Pohlepa je svakako bila deo cele priče, bez sumnje. Bez obzira na to koji su ga materijalni interesi motivisali, Banier je svakako bio duboko i istinski naklonjen naslednici. Ona je takođe imala snažna osećanja prema njemu.

 

Njihov je odnos 2008. Lilijan opisala u pismu Banieru rečima: "Sa tobom, ja sam majka, ljubavnica, i svi osećaji samo prolaze kroz mene. Ja drhtim".

 

S obzirom na razliku u godinama među njima i očigledne homoseksualne preferencije Baniera, među njima očigledno nije bilo fizičke intimnosti.

 

"Dobra je stvar da nisam nikad nameravala da spavam sa Banierom", rekla je Lilijan svom finansijskom savetniku. Prema zaplenjenim Banierovim beležnicama (koje su sada deo sudskih zapisa), Lilijan je čeznula za više fizičke bliskosti među njima, pitajući se zašto barem ne mogu da se drže za ruke. Više od dvadeset i pet godina, oni su održavali svoju platonsku ljubavnu aferu.

 

Gde žive, čime se bave i kako izgledaju najimućnije žene na planeti! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve vreme ona je imala muža

 

Činjenica da je Lilijan zaljubljena u Baniera bila je očigledna nekolicini njenih bliskih prijatelja, uprkos činjenici da je udata. Čini se kako njen muž Andre njihovom odnosu nije pridavao previše pažnje, smatrao je kako joj Banier godi jer je podseća na njenog oca i da su često znali da se druže u troje.

 

Lusijen de Rozer, njen sused i prijatelj proteklih 50 godina, rekao je kako je Lilijan u njegovoj blizini bila poput "zaljubljene šiparice".

 

Bila je fascinirana njim da je bila "tupava", otkrio je njen prijatelj iz detinjstva Žil Bruke, dodajući da je ona tip osobe s puno nežnosti u sebi i da je večito zavodila.

 

"Laskala je muškarcima i osvajala ih gestovima, gradila je svoj imidž pa je sjajno izgledala za ženu svoje dobi. Ona je bila žena koja je imala potrebu zavoditi, a njen odnos s Banierom se činio kao stvaran i pun ljubavi", ispričao je Bruker.

 

Sam Barnier tvrdi kako Lilijan nikad nije bila zaljubljena u njega, ali ne može poreći kako su imali dubok emocionalni odnos, koji je danas dokumentovan u preko 500 pisama koje su razmenili tokom dvadeset i pet godina, a njegovi su advokati predstavili sudu.

 

Pisali su o književnosti, putovanjima, umetnosti, filmovima, Banierovim knjigama i izložbama, njenom zdravlju...

 

Ona je često spominjala svog oca, kritikovala ćerku i zeta, a pisma je završavala rečima "nežno te ljubim", dok bi on njoj odgovarao s "ma petite cherie".

 

Banierovi su advokati tu bogatu korespondenciju naveli kao dokaz njihovog stvarnog prijateljstva, a ne iskorišćavanja koje je Banier počinio zbog novca.

 

Za Lilijan, to je bilo puno više od prijateljstva. Pre nego je upoznala Baniera, njen se društveni život svodio samo na sastanke Loreala, čaj sa istim starim prijateljima, večere sa poslovnim saradnicima, bankarima i političkim vezama. Malo toga je u tome stimulisalo njen um, ona se davila u bogatstvu i luksuzu i pritom se nasmrt dosađivala.

 

Top 10 najbogatijih žena na svetu u 2017. godini

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naslednica je bila u stanju ozbiljne depresije tokom 1980-ih, često ostajući u krevetu govoreći kako je bolesna.

 

Kada je upoznala Baniera, on je odmah učinio njen život zanimljivijim. On je bio provokativan, kritikovao njenu odeću i frizuru dok je istovremeno hvalio njenu lepotu, intelekt i senzibilnost.

 

Uspeo ju je izvući iz njenog oklopa, upoznajući je sa umetnicima, prateći je u muzeje, galerije, pozorišta i aukcijske kuće. Prema tradiciji u Parizu, sate su provodili u kafićima i restoranima, razgovarajući uz vino. Naravno, plaćala je Lilijan.

 

Njeno je "pokroviteljstvo" započelo sa 250 hiljada francuskih franaka koje je platila za foto knjigu koja je pratila njegovu Pompidou izložbu 1991.godine.

 

Nakon toga mu jedno vreme više nije davala novac, ne računajući podmirivanje zajedničkih računa, a redovno ga je posećivala u zgradi kojoj je bio vlasnik tri stana. Lilijan je u to doba bila u invalidskim kolicima zbog velikih bolova u krstima, a Banier je u zgradi instalirao lift kako bi ona lakše dolazila kod njega.

 

Najbogatija žena na svetu ne mari za novac

 

Dolazila bi dva do tri puta mesečno, a na jednom od tih obeda, rekla mu je: "Fransoa, ti trebaš više prostora. Voliš fine stvari, i ja isto. Ja imam sredstva koja ti mogu omogućiti život po takvom ukusu. Za početak, kupićeš onaj apartman preko puta. Trebaće ti, tamo ćeš jednog dana staviti svoj arhivu."

 

I, vrlo brzo, celi je posao odradio njen agent za nekretnine, a ona je naravno platila celu stvar, što Lilijan nikako nije bio problem budući da se njeno bogatstvo procenjuje na 40,4  milijarde evra.

 

Procenjuje se kako je za dvadesetak godina prijateljstva, Lilijan Betankurt Banieru poklanjala  poklone u vrednosti od neverojatnih 1,3 milijadu evra. Ti pokloni, među ostalim, uključuju i polisu osiguranja vrednu 253 miliona evra u 2003.godini, još jednu vrednu 262 miliona evra u 2006., 11 umetničkih dela procenjenih na 20 miliona evra, uključujući dela Pikasa, Matisa i drugih renomiranih umetnika, a isplate polise osiguranja je zapravo prepisala sa svog na njegovo ime kada je završila u bolnici.

 

Od svih poklona, svakako je najegzotičniji bio poklanjanje sejšelskog ostrva Daros, sa nekoliko kilometara peščanih plaža i 50-ak bungalova kao i rizortom sa 35 zaposlenih. Ipak, tog se poklona nikada nije dočepao, već ga je na kraju kupio saudijski milijarder.

 

- Prezirem ostrva, mali su, vlažni i puni komaraca. Osim toga, okružuju ih morski psi - u svoju je obranu istražiteljima rekao Banier.

 

Vreće za krompire nosila umesto čarapa: Težak život najbogatije voditeljke! (FOTO)

 

Ćerki je dozlogrdilo

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U decembru 2007. godine Fransoa Betenkort Majers, Liljanina ćerka, podnela je tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorišćavanje ranjive majke", a francuska je policija otpočela službenu istragu.

 

To je napravila mesec dana nakon smrti svoga oca i muža njene majke, Andrea Betenkorta, koji je bio francuski političar tolerantan prema prijateljstvu njegove žene sa francuskim gej umetnikom, ne smatrajući ga pretnjom.
Lilijan je odbila podvrgnuti se psihološkim procenama njene stabilnosti i sposobnosti odlučivanja.

 

Otkriveno je kako je Lilijan u testament stavila da je Banier njen "jedini naslednik" (izuzevši deonice Loreala), a otkriveni su i razni detalji iz odnosa koji su godinama zabavljali francusku javnost i najviše društvene krugove Evrope.

 

Na kraju, u maju 2015.godine, Banier je osuđen na trogodišnju kaznu, od čega mu je oduzeto šest meseci. kao i plaćanje odštete od 250 hiljada evra kao i vraćanje 15 miliona evra porodici Betenkort.

 

Rođena 1922. godine, Lilijan i dalje živi, kao službeno najbogatija žena sveta, skinula je Baniera u potpunosti iz svog testamenta.

 

Koliko joj nedostaje, to danas samo ona zna.

 

Selo bogataša: Svi žive u vilama, voze se helikopterom, ne znaju šta će od para! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs