Da li ste znali?

Deluju kao tih, vredan i zdrav narod: 5 najmračnijih tajni Amiša!

Zatvorena zajednica puna tajni

Lifestyle
Autor:
Deluju kao tih, vredan i zdrav narod: 5 najmračnijih tajni Amiša!
Foto: Profimedia

Iako se na prvi pogled čine kao miroljubiva zajednica koja ne želi previše da se vezuje uz spoljašnji svet, Amiši imaju i brojne tajne!

Predstavljamo 5 najmračnijih:

Brakovi među rođacima

Genetska raznolikost spas je ljudske vrste, a nedostatak iste može da nas uništi. Amiša ima više od 200.000 u Americi i svi su potomci istih 200 osnivača amiške zajednice. Uzevši u obzir te brojke, nije ni čudo što su svi Amiši u nekom srodstvu, pa makar i nešto daljem. Zbog toga amiška zajednica ima veći broj genetskih poremećaja nego ostatak stanovništva. Oni, pak, veruju da su svi ti poremećaji volja Božija i odbijaju da sprovode genetske testove koji bi mogli da spreče nastanak svih tih poremećaja.

"Rumspring"

Uprkos svojim tradicionalnim vrednostima i begu od moderne tehnologije, pre zvaničnog ulaska u amišku crkvu, mladići i devojke mogu od svoje 16 godine da žive bez roditeljskog nadzora. Tinejdžeri kao tinejdžeri, okrenu su alkoholu, drogama i seksu. Rumspring može da traje godinama, a najzanimljivije je da se oko 80% tinejdžera vrati u zajednicu gde postaju punopravni Amiši.

Ova porodica vlada celim svetom: Od njih zavisi i vaš život, a kriju 10 strašnih tajni! (FOTO)

foto: Profimedia

Zagađenje

Kočije i plugovi s konjima izgledaju kao idealna ljudska zajednica, barem kad je reč o zaštiti okoline, ali stvarnost i nije baš takva. Lokalne vlasti jednom prilikom su poslale inspekciju da provere zagađenje lokalnih vodotoka zbog korišćenja životinjskog đubriva. Iznenadilo ih je kad su nalazi pokazali da 85% poljoprivrednika ima neki oblik prekršaja.

Alkoholizam

Velike zabave nisu rezervisane samo za rumspring, već ih organizuju i unutar zajednice. Pre nekoliko godina je čak i policija morala da interveniše. Tom prilikom u Ohaju je uhapšeno više od 70 osoba, a dvoje ljudi završilo je na hitnoj zbog trovanja alkoholom.

Zlostavljanje

Ne priznaju američke zakone i u principu ne ometaju druge ljude u njihovim životima. Zbog toga ih vlasti često ignorišu, ali to znači i da vlasti ne znaju za zločine koji se događaju unutar zajednice. Zlostavljanje dece ili seksualno zlostavljanje predstavljaju jednu takvu vrstu zločina. Počinitelji najčešće moraju samo da se "pokaju" i sve im je oprošteno. Nikad neće morati da se suoče sa pravdom po zakonu.

Deca nemaju alergije i autizam, odrasli ne znaju šta je rak, dijabetes, infarkt: Konačno otkrivena tajna najzdravijeg naroda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs