Ovako bi svuda trebalo da bude

Jedinstveno pravilo u Hramu Svetog Save: Sve crkve treba da ga uvedu!

U svakom hramu postoje prodavničice u kojim, pored brojanica, crkvenih časopisa i knjiga, ikona, možete kupiti i sveće

Lifestyle
21:16h Autor:
Jedinstveno pravilo u Hramu Svetog Save: Sve crkve treba da ga uvedu!
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Viševekovna je praksa da se pale sveće kada se poseti Božji hram.

Sveće i kandila palimo u slavu Gospoda, Presvete Bogorodice i Svetitelja, moleći se za zdravlje živih ili večni pokoj preminulih. Svetlost pri molitvi, u crkvi ili kod kuće, simbol je samoga Božanstva.

U svakom hramu postoje prodavničice u kojim, pored brojanica, crkvenih časopisa i knjiga, ikona, možete kupiti i sveće. Što veću sveću izaberete, to je njena cena veća, mada nismo baš sigurni da Bog pravi razlike između malih i velikih sveća.

Jedini hram u Srbiji koji ima drugačiju praksu kada je kupovina sveća u pitanju je Hram Svetog Save. Iako postoje prodavničice u kojima možete nabaviti svakave religijske sitnice, u njima ne možete naći sveće. One se nalaze u posebnom delu iznad kojeg stoji natpis da se sveće ne kupuju, već svako može da ostavi prilog shodno svojim mogućnostima.

Zašto se sveštenicima ljubi ruka: Tradicija koju ne znaju svi!

foto: Kurir / Nebojša Mandić

Tako ispada da je Hram Svetog Save jedinstvena bogomolja u Srbiji koja se pridržava ovog pravila koje smo načli u knjizi "Praktična veronauka":

"Ali neka niko ne pomisli da je paljenje sveća (i to u velikim količinama), neka obaveza ili prinuda, te ako nismo u stanju da kupimo i upalimo ih onda izbegavamo u crkvu da idemo.

To je već zamka nečastivosti, da nas preko našeg siromaštva i nemaštine udalji od bogosluženja. Ako nemamo novac za sveće, prinesimo Bogu naše čisto srce kao najmiomirniju voštanicu, i naše tople molitve, koje će Bogu biti ugodne i bez sveća. Sveće nisu suština, one su samo simbol onoga što se u nama događa."

Nadamo se da će se uskoro i ostala sveta mesta ugledati na Hram, te sveće neće morati da se kupuju po određenim cenama.

Štetni običaji koji su se odomaćili kod Srba: Ovo su nedopustivi gresi prema pokojniku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs