Strmoglavi pad moći

Prokleti sultan iz zlatne palate: Krvavom vladavinom presudio Osmanskom carstvu! (FOTO)

Po nekim autorima, za veme njegove vladavine pobijeno je i do 300.000 Jermena
Lifestyle 05.05.2017. - 15:40h Autor: 24sata.hr
Foto: Wikipedia

Abdul Hamid II bio je poslednji sultan koji je autokratski vladao Osmanskim Carstvom. Poslednji moćni osmanski sultan poznat je po krvavom stilu vladavine i represiji. Ovaj sultan koji je na vlast došao sa 33 godine gajio je strašnu netrpeljivost prema nacionalnim manjinama, pa je u celom Otomanskom carstvu postao nepopularan baš zbog represivne vlasti i nasilja prema manjinama. Zbog toga je čak dobio nadimak "Krvavi" i "Prokleti" sultan.

 

Abdul je smatrao 2,5 miliona Jermena koliko ih je živelo u Otomanskom carstvu krajem 19. veka i koji su bili hrišćani glavnim razlogom slabljenja svog Carstva. Po nekim autorima, za veme njegove vladavine pobijeno je i do 300.000 Jermena. Drugi pokolj Jermena dogodio se 1915. kad je pobijeno milion i po Jermena. To je bio prvi genocid 20. veka.

 

Imao 1.001 crkvu, sada je samo ruševina: Ovako danas izgleda jedan od najbogatijih gradova! (FOTO)

 

Abdul Hamid II imao je 16 žena i s njima dvadesetoro dece. Sagradio je velelepnu palatu Dolmabahče u Carigradu, s raskošnim kristalnim stepeništem. Samo za pozlatu plafona u palati utrošeno je 14.000 kilograma zlata. No kako je palata bila na samoj morskoj obali Bosfora, sultan je postao paranoičan verujući kako da bi protivnici njegovog režima mogli da ga napadnu s mora i ubiju. Zato se preselio u jednu drugu, zaštićeniju palatu.

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

U njegovo vreme Osmansko carstvo su nazivali "Bolesnik s Bosfora" jer je za vreme njegove vladavine došlo do strmoglavog pada moći i veličine Osmanlijskog carstva. Ali, uprkos konzervativizmu i despotskoj vladavini, tokom njegove 32 godine duge vladavine došlo je do modernizacije Osmanskog carstva.

 

Odlučio je da Nemcima poveri reformu turske vojske. Nemački oficiri su to, prema dogovoru, vrlo profesionalno obavili i Osmansko carstvo je ponovno postalo vojna sila. Za vreme njegovog vladanja Nemci su započeli i gradnju slavne železničke pruge Berlin-Bagdad.

 

Zbog opšteg nezadovoljstva prema sultanu, protivnici Abdul Hamida II udruženi u organizaciju "Mladi Turci" odlučili su da svrgnu sultana. Tako je došlo do sukoba sličnih građanskom ratu u kome se jedan od "Mladih Turaka", kome je vojska bila odana, uputila u pravcu Istanbula, svrgnuvši sultana 1. maja 1909. godine. Nasledio ga je brat Mehmed V koji će državu uvesti u Prvi svetski rat.

 

Poslednjih gotovo devet godina života proveo u zarobljeništvu. Umro je 1918. godine, malo pre završetka Prvog svetskog rata u 76. godini života. Osmansko Carstvo potpuno se raspalo ubrzo nakon njegove smrti.

 

Ovako je Dragan Nikolić recitovao Plavu grobnicu: I kamen bi zaplakao! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...