Jedna od najvećih srpskih tragedija

Ovako je Dragan Nikolić recitovao Plavu grobnicu: I kamen bi zaplakao! (VIDEO)

Najbolje izvođenje ove pesme može se čuti u dokumentarnom filmu "Gde cveta limun žut", a svojim dubokim i potresnim glasom je recituje Dragan Nikolić
Lifestyle
20:52h Autor:
Ovako je Dragan Nikolić recitovao Plavu grobnicu: I kamen bi zaplakao! (VIDEO)
Foto: Kurir / Dragan Kadić

23. januara 1916. godine u Krfskom kanalu, u Prvom svetskom ratu, počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u “Plavu grobnicu”. Završeno je tek 23. marta 1916.

Naziv Plava grobnica koristi se za more oko ostrva Vida kod Krfa u koje si tokom Prvog svetskog rata sahranjivani preminuli srpski vojnici, kada na samom Vidu više nije bilo mesta.

Posle natčovečanskih napora u gudurama današnje Albanije i dodatne golgote od 160 kilometara pešačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, srpski vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Dnevno je prvih dana umiralo i do 300 vojnika. U početku su sahranjivani na kamenoj obali ostrva, a zatim, kada to više nije bilo moguće, čamcima su prevoženi i potapani u vode Jonskog mora.

Beseda Nikolaja Velimirovića: Reči koje su rasplakale i najhladnije Engleze! (VIDEO)

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Prema zvaničnim ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira. Postojao je običaj da svi naši brodovi koji prolaze Krfskim kanalom zastanu kako bi odali počast stradalim srpskim ratnicima.

Ovo potresno mesto inspirisalo je Milutina Bojića da napiše svoju čuvenu pesmu Plava grobnica.

Najbolje izvođenje ove pesme može se čuti u dokumentarnom filmu "Gde cveta limun žut", a svojim dubokim i potresnim glasom je recituje Dragan Nikolić.

Godinu dana od smrti Dragana Gage Nikolića: Prijatelji odali poštu neprežaljenom glumcu (FOTO,VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs