Nedovoljno interesovanje

Matija Bećković o srpskom kraljevskom venčanju: Da je princ Mihailo Vilijam, sve bi bilo drugačije!

I dok je pre pet godina srpska nacionalna televizija direktno prenosila venčanje britanskog princa Vilijama, srpski princ je izazvao samo interesovanje tabloida
Lifestyle
01:36h Autor:
Matija Bećković o srpskom kraljevskom venčanju: Da je princ Mihailo Vilijam, sve bi bilo drugačije!
Foto: Kraljevska Kancelarija

"Da se venčao neki strani princ, bilo gde na svetu, to bi bio veliki događaj za Srbiju, ali pošto se venčao srpski princ, još nije došlo vreme da se Srbi raduju", kaže za Sputnjik član Krunskog saveta akademik Matija Bećković, komentarišući nedavno održano kraljevsko venčanje u porodici Karađorđević.

Mihailo Karađorđević, sin pokojnog princa Tomislava i princeze Linde, venčao se sa Beograđankom Ljubicom Ljubisavljević. Crkvenom obredu u oplenačkoj crkvi prisustvovali su članovi kraljevske porodice i najbliži prijatelji, a posle venčanja prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina upriličili su prijem za tri stotine zvanica u Belom dvoru na Dedinju.

Prijemu su prisustvovale ugledne zvanice iz javnog života Srbije i inostranstva, ambasadori Velike Britanije, Brazila, Konga, Meksika, Mjanmara, Kanade, Pakistana, Norveške, Turske, Argentine, Indije i Azerbejdžana. Ovo je prvo kraljevsko venčanje u našoj zemlji posle 94 godine.

Davne 1922. godine strani turisti nekoliko dana ranije stigli su u Beograd kako bi prisustvovali venčanju kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije Karađorđević.

Tragedija u životu Milice Milše: Samo ko je ovo prošao, može da me razume!

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Najzaslužniji što se tada gotovo sva štampa posvetila svadbi bio je Branislav Nušić, koji je „režirao“ kraljevsko venčanje. Zahvaljujući njemu, reporteri su po gradu jurili nedostatke koje treba otkloniti, čak su tražili da se seljankama koje su donosile mleko zabrani ulazak u grad, jer su "mirisale na mleko i sir i uvek bile u oblaku muva".

Venčanju u crkvi na Oplencu prisustvovali su najbliži rođaci i prijatelji porodica Karađorđević i Ljubisavljević.

Poslednje venčanje britanskog princa u Vestminsterskoj opatiji pratile su dve milijarde ljudi. Direktan prenos imao je i srpski nacionalni servis, što ne čudi, jer je u medijsko predstavljanje tog događaja uloženo mnogo novca, ali u Srbiji se s velikom pažnjom pratilo i kraljevsko venčanje u Švedskoj.

Vest o venčanju princa Mihaila srpska javnost mogla je, međutim, da dobije samo iz tabloida. Iako odavno živimo u republici, akademik Matija Bećković kaže da nije očekivao da će srpska štampa gotovo ignorisati ovaj događaj.

"Da se venčao neki strani princ, bilo gde na svetu, to bi bio veliki događaj za Srbiju, ali pošto se venčao srpski princ, još nije došlo vreme da se Srbi raduju. Inače, bilo je lepo i uzbudljivo. Naša princeza je Srpkinja, a naš princ Mihajlo je pravi sin svoga oca, pravi sinovac svog strica. To je naša najslavnija porodica i dragulj naše istorije", kaže Bećković.

Slavni srpski akademik otkriva: 6 osobina koje imaju samo zrele ličnosti!

Foto: Kurir / Nebojša Mandić
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Ipak, treba priznati da su srpski tabloidi prilično korektno ispratili ovaj nesvakidašnji događaj. Uz konstataciju da je mlada lepa i da je srpska trpeza bila bogata, izostala su čak i nagađanja o neslaganju oko podele imovine kraljevih naslednika. Član Krunskog saveta Dragomir Acović kaže da javnost ne treba da čudi činjenica da su se svi Karađorđevići našli na jednom mestu, jer, bez obzira na njihove odnose, prestolonaslednik je starešina čitavog doma.

"On prema statutu kraljevskog doma daje saglasnost za sklapanje braka. Međutim, koliko god to danas delovalo anahrono, ipak je to stvar koja u najvećoj meri zavisi od toga ko je slavljenik. U ovom slučaju to su princ Mihailo i njegova supruga. Oni su želeli da se obrate starešini doma i on je, kao što je i red, njihovo obraćanje prihvatio, pozdravio, obavio ono što se od njega kao starešine očekuje", kaže Acović.

Inače, o sinu kraljevića Tomislava, Mihailu Karađorđeviću, javnost veoma malo zna, osim da gaji veliku ljubav prema prirodi. Smatra da je Srbija jedna od najzanimljivijih svetskih destinacija za inostrana ulaganja, s mladim i talentovanim ljudima, koji su najveći potencijal zemlje. Princezu, koja je po zanimanju farmaceut, upoznao je u jednom beogradskom restoranu preko zajedničkih prijatelja, a zabavljali su se više od četiri godine. Prinčevski par živeće na Oplencu, a Mihailo smatra da će to pomoći da očuva svoj nacionalni identitet, ali i da promoviše najlepšu Srbiju na svakom mestu na koje otputuje.

Vaspitačica sasula istinu Srbiji u lice: Šta bi se desilo da mame prijavimo socijalnim radnicima?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs