Otklanjanje svega što smeta spasenju vernih

Čin blagoslova: Kako se sve vrši prizivanje blagodati Božije?

Dejstvo blagodati se prostire kako na čoveka tako i na predmete i sile oko njega
Lifestyle
19:34h Autor:
Čin blagoslova: Kako se sve vrši prizivanje blagodati Božije?
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Blagoslov (grč: ευλογία) označava konkretan čin i radnju kojom se priziva blagodat Božija radi osvećenja lica i predmeta kao i za otklanjanje svega što smeta spasenju vernih. Dejstvo blagodati se prostire kako na čoveka tako i na predmete i sile oko njega.

U Starom Zavetu blagoslov je izricao otac, koji je ujedno bio i sveštenik svoje porodice. Tako, na primer, Isak blagosilja Jakova i Isava. Posebnu moć ima sveštenički blagoslov (Aronov blagoslov), jer je to blagoslov po zapovesti Božijoj. Posle povratka iz ropstva u Vavilonu sveštenici su blagosiljali narod dva puta dnevno, posle prinošenja jutarnje i večernje žrtve.

Sva božija čuda Svete gore: Loza svetog Simeona Mirotočivog leči neplodnost!

U Novom Zavetu srećemo isto značenje blagoslova. Gospod Isus Hristos blagosilja svoje učenike, decu, hleb, tako što za njih prinosi blagodarnost Bogu. Najznačajnija molitvena forma blagoslova, koja je ušla i u liturgijsku praksu, ima izvorište u rečima Apostola Pavla: "Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga Oca i zajednica Svetoga Duha (da bude) sa svima vama". Sa ovim molitvenim izrazom blagoslova, Episkop ili sveštenik spajaju krstoliki pokret desne ruke, pri čemu su prsti iste ruke postavljeni tako da obrazuju slova ISHS.

Blagosiljanje

, u toku bogosluženja često se i vrši se na različite načine:

1) arhijerej blagosilja jednom rukom, obema rukama, trikirijem i dikirijem, dikirijama i krstom, desnom rukom i žezlom, krstom i ukazivanjem desnom rukom na hlebove, pšenicu, vino i jelej (prilikom blagosiljanja petohlebnice);

2) prezviter blagosilja samo desnom rukom (imenoslovno), a na Vaskrs i cele pashalne sedmice krstom. Prilikom blagosiljanja uvek mlađi uzima blagoslov od starijeg: prezviter i đakon od arhijereja, đakon i svetovnjaci od prezvitera, a monasi od igumana.

Blagosloviti - staroslovenska reč, u prenosu na savremeni jezik, znači: blagosiljati, uputiti dobru reč, usmeni dar kao milost od Gospoda, koji izriče sveštenik verniku, roditelj potomku, učitelj učeniku. Karakterističan je primer kada je Arhanđel Gavrilo blagoslovio Mariju Djevu: "I ušavši κ njoj Anđeo reče: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama."

Mudre misli Nikolaja Velimirovića: Reči koje oplemenjuju život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs