Nesuđeni svekar Lejdi Di optužio kraljevsku porodicu za smrt svog sina: Britanska elita ga odbacila, a ovako je skončao

Ko je bio egipatski bilioner Mohamed Al-Fajed? Ovo je priča o ocu ljubavnika princeze Dajane, Dodija Fajeda

Lifestyle
Nesuđeni svekar Lejdi Di optužio kraljevsku porodicu za smrt svog sina: Britanska elita ga odbacila, a ovako je skončao
Foto: Phil Loftus / Capital pictures / Profimedia

Mohamed Al-Fajed je bio bogati egipatski biznismen koji je nekada posedovao luksuznu robnu kuću u Londonu Harods i čuveni Ric u Parizu. On je takođe bio otac Dodija Al-Fajeda, čoveka sa kojim je princeza Dajana izlazila u vreme njihove smrti 1997. godine.

Al-Faied za neke nije uvek bio lako svarljiva osoba. Priča o njegovom poreklu bila je obavijena konfuzijom i obmanjujućim detaljima, a sam čovek je ponudio različite i kontradiktorne verzije svog detinjstva. Oženio je spisateljicu Samiru Kašogi 1954. i dobili su jedno dete, sina kome su dali ime Dodi. Nakon njihovog razvoda, Al-Faied je preuzeo puno starateljstvo nad njihovim sinom.

Njegovi poslovni podvizi su dobro dokumentovani, posebno kupovina Rica 1979. i kuće Frejzer, koja je uključivala Harrods, 1985. Al-Fajed je kupovao zajedno sa svojom braćom Alijem i Salahom.

Trenutak kada je milijarder upoznao kraljevsku porodicu nije u potpunost rasvetljen, ali do kasnih 80-ih, Al-Faied se predstavio princezi Dajani. Održao je prijateljstvo sa princezom od Velsa do 1997. i pozvao je Dajanu i njene sinove da provedu deo leta na njegovoj jahti te godine - gde se princeza ponovo povezala sa Dodijem nakon što ga je upoznala na polo utakmici 1986.

Nakon Al-Fajedove smrti 2023. godine, mnogi su rekli da veruju da se milijarder nikada nije oporavio od gubitka sina.

Muhamed Al Fajed
foto: SHAUN CURRY / AFP / Profimedia

Tokom svog života, Al-Faied je ispričao nekoliko različitih priča o svom detinjstvu i odrastanju. Godine 1985. The New York Times je objavio da potiče iz dugog niza bogatih egipatskih uzgajivača pamuka, iako su tu tvrdnju kasnije opovrgli britanski istražitelji. Prema njegovoj čitulji iz 2023. Al-Faied je rođen 1929. Njegov otac, Ali Ali Faied, bio je učitelj u Egiptu i imao je četvoro braće i sestara.

U braku sa Samirom, majkom njegovog nikad prežaljenog sina Dodija, proveo je samo dve godine. Biznismen je dobio starateljstvo nad Dodijem nakon razvoda para, iako je Samira bila redovna pojava u Dodijevom životu. Dodijev prijatelj je rekao za Mirror 1997. godine: „Bio je apsolutno odan Samiri i jedva da je bilo dana kada nije razgovarao s njom gde god da je bio. Razgovarali bi i do sat vremena i bez obzira na to koliko je bila lepa devojka sa kojom je tada bio, ostavio bi je u sekundi ako bi ga majka nazvala.”

Al-Faied se preselio u Englesku 1970-ih i ubrzo je počeo da se kreće u elitnim društvenim krugovima. Godine 1979. on i njegova braća su kupili Ritz u Parizu za 20 miliona dolara. Kasnije je rekao za Vaniti Fair da je porodicu Ric držao blizu srca i uma nakon kupovine.

„Kada sam kupio Ritz, imao sam na umu da renoviram hotel po ugledu na Cezara Rica – da ovde radim stvari koje bi me oduševile i istovremeno učinile gospodina Rica ponosnim na svoje mesto ako bi ga danas video“, on rekao je časopisu. „Trebale su nam godine, ali siguran sam da smo izmamili osmeh na lice gospodina Rica. Bilo je to radosno iskustvo.”

To renoviranje nije bilo jeftino. Al-Faied je potrošio još 50 miliona dolara na preuređenje hotela u prvobitno stanje. Od 2012. do 2016. zatvorio je hotel zbog još jedne runde obimnih renoviranja.

Muhamed Al Fajed
foto: Profimedia

Ritz nije bila jedina značajna kupovina Al-Faieda. Gardijan je 12. marta 1985. izvestio da je kompanija Al Faied Investment and Trust kupila kuću Frejzer, koja je, između ostalih investicija, posedovala Harods. Porodica Al-Faied je prethodno kontrolisala 29,9% Kuće Frejzer, a kupovina je povećala njihovo vlasništvo na 51% akcija.

Ne zna se tačno kako su se Al-Faied i princeza Dajana upoznali, ali su i biznismen i kraljevska porodica prisustvovali polo utakmici na kojoj je igrao kralj Čarls 1986. Al-Fajedov sin Dodi je takođe igrao na utakmici. Veruje se da je Al-Faied sponzorisao meč u nadi da će sresti kraljicu Elizabetu. Umesto toga, monarh ga je založio za Dajanu, sa kojom je sklopio prijateljstvo.

U leto 1997. Al-Fajed je pozvao Dajanu i njena dva sina, princa Vilijama i princa Harija — koji su tada imali 15 sa 12 godina — na svoju jahtu u Sent Tropeu. Pretpostavlja se da su se Diana i Dodi ponovo povezali na tom putovanju, uprkos veridbi mlađeg Al-Faieda sa nekim drugim.

Nakon saobraćajne nesreće u avgustu 1997. u kojoj su poginuli princeza Dajana, Dodi i njihov vozač, Henri Pol, Al-Fajed je okrivio britansku kraljevsku porodicu za njihovu smrt. On je optužio Dajaninog bivšeg tasta princa Filipa da je naredio britanskim bezbednosnim službama da ubiju princezu od Velsa kako bi je sprečili da se uda za Dodija, muslimana.

U avgustu 2000. advokati Al-Faieda objavili su planove biznismena da tuži američke vladine agencije za koje je verovao da imaju neobjavljene informacije o fatalnoj nesreći. ABC je preneo da je u svojoj izjavi Al-Fajed rekao: „Verujem da zadržavaju neke od dokumenata na zahtev britanskih tajnih službi. Oni ne mogu priuštiti da se istina sazna jer tačno znaju gde leži istina.”

Dodi Al Fajed, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Međutim, Al-Faied je napustio svoju pravnu bitku nakon britanske istrage o smrti Dajane i Dodija 2008. Istraga je odlučila da su pokojna princeza i filmski producent nezakonito ubijeni grubo nemarnom vožnjom njihovog šofera dok su ih fotografi proganjali kroz pariski drumski tunel.

„Ostalo ostavljam Bogu da mi se osveti, ali više ništa ne radim“, rekao je on, prenosi Rojters. „Ja sam otac koji je izgubio sina. Ali sada sa presudom, ja je prihvatam ali sa svim rezervama koje sam naveo."

Uprkos nekoliko poslovnih poduhvata i decenija boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, Al-Faiedu je više puta uskraćeno britansko državljanstvo. Nakon što je njegov zahtev po drugi put odbijen 1999. godine, The Guardian je napisao da je rekao novinarima: „Ovde sam da ostanem. U redu je, nije problem, nisam očajan, ne odlazim iz zemlje, tu sam zauvek – ostajem.”

Džek Stro, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, nije otkrio razloge zašto je Al-Fajedovo državljanstvo uskraćeno, ali se veruje da je Al-Fajedovo insistiranje da je smrt njegovog sina Dodija i princeze Dajane deo zavere bio jedan od faktora.

Muhamed Al Fajed
foto: Profimedia

Al-Faied je preminuo 30. avgusta 2023. u 94. godini. Vest je potvrdila njegova porodica, koja je objavila izjavu u kojoj je pisalo: „Mrs. Mohamed Al Fajed, njena deca i unuci žele da potvrde da je njen voljeni muž, njihov otac i njihov deda, Mohamed, preminuo u miru u dubokoj starosti u sredu, 30. avgusta 2023. Uživao je u dugoj i ispunjenoj penziji okružen njegovim voljenim“.

Iza njega je ostala supruga Hajni Vaten, sa kojom se oženio 1985. Par je imao četvoro dece: Džasmin, Kamilu, Karima i Omara.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs