Baka Mirjana ima 98 godina i sama sprema drva za ogrev: Doktora decenijama ne posećuje, a otkrila je tajnu dugovečnosti

Baka Mirjana ima skoro 100 godina i još uvek je vitalna, a otkrila je i tajnu dugovečnosti.

Lifestyle
Baka Mirjana ima 98 godina i sama sprema drva za ogrev: Doktora decenijama ne posećuje, a otkrila je tajnu dugovečnosti
Foto: Printscreen TikToK/ indijanadzouns

Baka Mirjana Petrović ima 98 godina, živi sama u selu, u maloj kući. Vedrog duha i raspoloženja, uvek je spremna da dočeka goste, u malenoj kući na brdu.

Tako su, dvoje mladih postali njeni redovni gosti, a baka se njihovom dolasku najviše veseli. Njih dvoje, na svom profilu na TikToku, redovno objavljuju njihove susrete sa bakom, gde ona svaki put o sebi otkrije ponešto novo.

Ova starica je na svojim plećima nosila svašta - preživela je najteže trenutke, od ratova do gladovanja. Ali, uprkos svemu, nije izgubila vedrinu, a njena dugovečnost mnoge iznenađuje.

Baka Mirjana
foto: Printscreen TikToK/ indijanadzouns

U svojoj 98. godini ona ima baštu na kojoj bi joj mnogi pozavideli. Zasadi paradajza visoki su preko dva metra, ni rukom se ne mogu dokučiti. Bašta je uvek okopana i uredna, a od povrća, može se naći svašta. Baka, takođe održava i maline, posadila je 4 reda. Pritke za boraniju je postavila sama, a ima ih oko 150.

50 kubika na leđima

- Za svoijih, skoro 100 godina, u mladosti sam 50 kubika drva donela na svojim leđima. - veli baka Mirjana, koja, ogrev za zimu, sama obezbeđuje.

Njeno dvorište puno je voća i povrća, a sve je sređeno i složeno pod konac.

Baka se i danas seća teških dana, koji su daleko iza nje. Naime, za vreme rata, jedva je preživljavala.

Baka Mirjana
foto: Printscreen TikToK/ indijanadzouns

- Za vreme rata, spavala sam gladna i bosa po šumama. Majka je sa petoro dece spavala po šumama. Skupljali smo granje i palili vatru da kuvamo jagode i koješta. Mučili smo se gladni, po potocima i jarugama.

Recept za dug život ne postoji, ali ova baka ima savete za dugovečnost, zlata vredne.

- Svako jutro ustajem u 7 sati. Podložim vatru, metnem džezvu na šporet. Dok kafa provri, ja nahranim kokoške, sednem na krevet - čašica rakije, šolja kafe - malo rakije, malo kafe... To godinama radim svako jutro, i evo, doživela sam skoro 100 godina. - kaže ova vitalna baka.

- Bitno je da imam da pojedem i da popujem, ništa mi drugo ne treba. Omladini želim samo zdravlja, ja 10 godina nisam otišla kod lekara.

Kako je samoća pod stare dane teška, baka ima jedinu želju, a to je da joj neko svrati i da ima sa kim da popriča.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs