Ovo je lista najboljih država za život na svetu za 2024: Evo na kom mestu se nalazi Srbija

Prenosimo vam listu najboljih država za život na svetu za 2024.godinu.

Lifestyle
22:22h Autor:
Ovo je lista najboljih država za život na svetu za 2024: Evo na kom mestu se nalazi Srbija
Foto: Shutterstock

Već devetu godinu zaredom, "U.S. News Best Countries" rangira najbolje države za život. Ovogodišnja analiza obuhvatila je skoro 100 zemalja sa najvećim BDP-om u svetu sa 73 atributa ključna za uspeh moderne nacije.

Nakon anketiranja 17 hiljade ljudi širom sveta, oni su rangirali zemlje na osnovu faktora kao što su: kvalitet života, preduzetništvo, avanture, kulturni uticaj, moć i društvena svrha – takođe svakoj zemlji dodelili su zbirni rezultat.

Švajcarska
foto: Shutterstock

Analiza iz 2024. obuhvatila je analizu 89 nacija. Svaka zemlja je ocenjena na osnovu svake od 73 atributa zemlje na osnovu zbirke pojedinačnih odgovora u anketi. Što se više smatralo da neka zemlja ilustruje određenu karakteristiku u odnosu na prosek, to je veći rezultat atributa te zemlje, i obrnuto. Ovi rezultati su transformisani u skalu koja je mogla da se uporedi širom sveta.

Lista najboljih zemlja na svetu za 2024, prema U.S. News-u:

  1. Švajcarska
  2. Japan
  3. SAD
  4. Kanada
  5. Australija
  6. Švedska
  7. Nemačka
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo
  9. Novi Zeland
  10. Danska

Srbija se našla na 88. mestu

Na listi se našlo ukupno 89 zemalja i Srbija je na 88. mestu – čak i posle Ukrajine, koja je na 80. mestu, i posle Azerbejdžana, Irana, Kazahstana. Po ovoj listi samo je Belorusija lošije rangirana od Srbije.

Priroda, Uvac, Srbija
foto: Shutterstock

"Srbija je mala država u centralno-jugoistočnoj Evropi čija je istorija jedna vremenska linija evropskih ratova koji datiraju iz srednjeg veka. Savremena Srbija odražava nejasnoće i protivrečnosti moderne Evrope – kulturno bogate, relativno razvijene ekonomski, ali vođene regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama", navodi se u obrazloženju.

Inače, Hrvatska je na 47. mestu, a Slovenija na 65. mestu.

Stil/N1

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs