Japanci ovih 5 pravila u porodici poštuju kao nešto najsavršenije: Kad ulaze u kuću prvo rade ovo

Ovo su 5 pravila koje japanske porodice poštuju i gledaju kao svetinje.

Porodica
15:46h Autor:
Japanci ovih 5 pravila u porodici poštuju kao nešto najsavršenije: Kad ulaze u kuću prvo rade ovo
Foto: Shutterstock

Od posebnih rituala po ulasku u kuću do specijalnih poklona za Novu godinu, porodice u Japanu s ponosom neguju svoje jedinstvene običaje.

Japan je svet koji ljudima sa Zapada neretko deluje strano i daleko, a u sebi krije posebne male rituale kojih se svi udomaćinstvu strogo drže, piše "Zadovoljna".

japanac, samurai, meditacija, Japan
foto: Shutterstock

Svi zajedno u kući

Svako u svojoj sobi u kući na telefonu, laptopu, pred TV-om… Ta ideja u Japanu nije poželjna jer veruju da je štetna za odnose i da narušava povezanost u porodici. Veruju da je bolje zajedno u dnevnoj sobi, obično do uveče, gde nećete biti usamljeni i eventualni problemi će se lakše rešiti nego ako se zatvorite u svoja četiri zida.

Poštovanje starijih

Jedan od osnovnih stubova japanskih porodica je poštovanje. Veruje se da svi stariji članovi porodice imaju više mudrosti od onih mlađih i zato ih treba poslušati.

Samo jedan od načina na koji Japanci iskazuju poštovanje prema starijima, pa i prema rođacima, jeste klanjanje prilikom pozdrava. To govori da mlađi član u potpunosti ceni i poštuje starijeg člana porodice i da mu je važno njegovo mišljenje.

japan
foto: Shuterstock

Česta porodična okupljanja

Japanci su ponosni na bliskost koju neguju međusobno i vole kad se u razgovoru istakne njihovo prezime.

Da bi sačuvali tu bliskost, često organizuju porodična okupljanja. Uobičajeno je da se tada spremi neki poklončić jer to pokazuje privrženost i održava jedinstvo koje je tako cenjeno.

Novac na dar jednom godišnje

Običaj za Novu godinu u Japanu je davanje paketića sa novcem. Tokom proslave bake i deke i roditelji daju deci taj lepo upakovani novčani poklon, u zavisnosti od uzrasta. Deca taj poklon obično dobjaju do svoje 20. godine.

Ona se tome raduju jer im to govori da ih porodica ceni iako su još mali.3

Japan, Japanci, Japanke
foto: Shutterstock

Takođe, to je odličan način da roditelji nauče decu o štednji odmalena.

Obično deci odmah ode deo tog novca, a ostatak se čuva za njihovu budućnost.

Peru i ruke i noge kada dođu kući

Pranje ruku pravo s vrata je opšte pravilo, ali koliko vas odmah opere i noge kad spolja dođe kući? U Japanu je to mnogima uobičajena praksa.

Uostalom, poznato je koliko oni vode računa o higijeni, pa imaju i posebne papuče za kupatilo i u njima ne idu u ostatak kuće.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs