Planinar nestao u lavini pre 22 godine: Kada su pronašli njegovo telo nisu mogli da veruju šta mu se desilo

Poginuo je u lavini pre 22 godine, a glečer je tek sada oslobodio njegovo telo

Lifestyle
Planinar nestao u lavini pre 22 godine: Kada su pronašli njegovo telo nisu mogli da veruju šta mu se desilo
Foto: Policia Nacional del Peru/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Vilijam Stampfl je bio američki planinar i putnik, a 2002. godine, kada je odlučio da se popne na najvišu planinu Perua, 6.768 metara visoku Huaskaran, poginuo je u lavini.

Međutim glečer je tek sada pustio njegovo telo, bilo ga je moguće identifikovati zahvaljujući pasošu i vozačkoj dozvoli, koje je imao kod sebe u trenutku nesreće. Led i mraz su savršeno mumificirali njegove ostatke i stvari koje je imao sa sobom.

Planinar
foto: Policia Nacional del Peru/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Ledenono očuvano telo američkog penjača kojeg je lavina zatrpala pre 22 godine pronađeno je na najvišoj planini Perua. Veruje se da je poginuo dok je pokušavao da se popne na planinu visoku 6.768 metara. Uaskaran, jedan od najviših vrhova u Andima.

Policija u peruanskom regionu Ankaš saopštila je da je Stampflovo telo pronađeno 5. jula u blizini kampa na 17.060 stopa (5.200 metara) iznad nivoa mora, a njegovo telo i odeća su sačuvani ledom i niskim temperaturama. ., Pronađen je i njegov pasoš, zajedno sa vozačkom dozvolom u kojoj piše da je stanovnik Činoa u Kaliforniji.

Planinar
foto: Policia Nacional del Peru/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Stampflovo telo je skinuto sa planine i odneto u mrtvačnicu u gradu Jungaj., On je proputovao svet sa prijateljima Metjuom Ričardsonom i Stivom Erskinom, a zajedno su se popeli na izazovne planine uključujući Kilimandžaro, Renije, Šastu i Denali, prema izveštaju Los Anđeles Tajmsa iz tog vremena.

Erskinovo telo je pronađeno ubrzo nakon lavine, ali Ričardsonovo nikada nije pronađeno.

Stotine planinara svake godine posećuju planinu Uaskaran sa lokalnim vodičima i potrebno je oko nedelju dana da se stigne do vrha.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs