Čisto zlato

ZOVU JE I ALPI NA JUGU SRBIJE: OVA planina postaje sve popularnija!

Jovan Cvijić je Suvu planinu nazvao Alpima na jugu Srbije, a postaje sve popularnija i među iskusnim planinarima, ali i među rekreativcima.

Galerije
15:24h Autor:
1 / 3 Foto: Profimedia

Kao težište trougao - Niš, Pirot, Lekovac - postavila se Suva planina. Na njoj se nalaze neka od omiljenih izletišta Nišlija, a postaje sve popularnija među planinarima, kako rekreativcima, tako i profesionalcima.

Suva planina se nalazi na jugoistoku Srbije i prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Dugačka je 45 km, a široka 15 km. Početak ove potkovičaste planine nalazi se na 13 kilometara od Niške Banje, a završava se u Lužničkoj kotlini kod Babušnice.

Zašto je planinari obožavaju?

Reljef Suve planine je veoma razuđen, sa velikim visinskim razlikama, pa je zato veoma atraktivan za planinarenje i pešačenje. Cela planina je jasno izdvojena od znatno nižih kotlina i površina koje je okružuju.Najpopularnije je osvajanje vrha Trem, koji se nalazi na 1810m nadmorske visine i najviši je vrh na Suvoj planini. Sa vrha Trem puca pogled koji se može da obuhvati krug od Kosova i Makedonije, pa sve do Bugarske. Tura započinje sa Bojaninih voda, koja je najčuvenije izletište Nišlija. Trasa je duga 15km, a uspon koji savlađujete je 1000m u trajanju od 4 sata. Ide se preko vrha Mošor (984m), zatim preko Sokolovog kamena (1523m) i na kraju stižete do Trema.

Suvom planinom je bio oduševljen Jovan Cvijić, koji je za to vreme uspeo dobro da je istraži. Ustanovio je brojne endemskih vrsta bilja od kojih je danas poznato 128. Okomite strane sa severa se pružaju jako visoko da se stiče utisak da je odsečena od glavnog grebena, zbog čega joj je slavni Cvijić i dao nadimak - Alpi na jugu Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs