Sultan Murat III imao je 5 žena, a najdraža mu je bila Sofija: Niko od braće ga nije voleo, uradio im je jezivu stvar

Sultan Murat III živeo je po svojim pravilima, a zanimljivo je da je imao 5 žena.

Lifestyle
Sultan Murat III imao je 5 žena, a najdraža mu je bila Sofija: Niko od braće ga nije voleo, uradio im je jezivu stvar
Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Iako se kaže da je sultan Murat III bio pod uticajem žena u svom haremu i svojih dvorjana, njegova vladavina, koja je pratila duge ratove protiv Irana, bila je slavan period. Bio je surov i okrutan, a nije štedeo čak ni najbliže.

Zabeleženi su podaci da je Murat III zavadio svoju braću kako bi on nasledio presto.

Bio je sin sultana Selima II i Nurbanu sultanije i rođen je u Manisi za vreme očevog namesništva. Kada je njegov otac postao guverner Karamana, njegov deda Sulejman I, poznat i kao Sulejman Veličanstveni, postavio ga je za guvernera Akšehira. Kada mu je deda umro, a otac postao sultan, postao je guverner Manise. Obrazovao ga je i odgajao njegov učitelj, poznati naučnik i istoričar Sadeddin Efendi.

Bio je izuzetno obrazovan i obožavan u narodu, a na presto je došao kad je imao 29 godina 1574.

Sultan Murat III po dolasku na vlast zavadio je svoju mlađu braću, što je tada bila uobičajena praksa. Naime, na taj su način sultani osiguravali da njihovi sinovi kasnije naslede prestolje, budući da u muslimanskim dinastijama to nije automatski osigurano (vlast obično prelazi sa starijeg na mlađeg brata i tako redom, a tek onda na sledeću generaciju).

Zanimljivo je da je Muratova omiljena supruga bila po rođenju plemkinja iz Venecije. Izvorno se zvala Sofia Belicui Bafo i bila je katolkinja. Jednom prilikom zarobili su je gusari i tako je dospela na sultanov dvor. Po obraćenju na islam dobila je ime Safija. Postala je jedna od najuticajnijih žena u istoriji Osmanskog Carstva.

Imao je pet žena i bio je sultan koji je imao najviše dece od svih sultana Osmanskog carstva. Žene su mu rodile čak 24. dece.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs