KULTNA GRUPA "BIJELO DUGME" SVIRALA TITU TAČNO 8 SEKUNDI: Kad je Maršal čuo taktove 1 pesme uradio OVU ŠOKANTNU STVAR

Brega je svojevremeno progovorio o čuvenim incidentru i otkrio kako je Tito zaista reagovao na pesme "Bijelog dugmeta".

Lifestyle
18:09h Autor:
KULTNA GRUPA "BIJELO DUGME" SVIRALA TITU TAČNO 8 SEKUNDI: Kad je Maršal čuo taktove 1 pesme uradio OVU ŠOKANTNU STVAR
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

"Bijelo Dugme" je jedna od najuticajnijih i najvoljenijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji, ali i širom Balkana. Članovi kultnog benda su postali poznati po sposobnosti da kombinuju različite muzičke žanrove, a njihova muzika je bila emotivna, dok su tekstovi često nosili dublje društvene i političke poruke. Pjesme kao što su "Šta bi dao da si na mom mjestu," "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac," i "Ne spavaj mala moja muzika dok svira" postale su klasici i danas se smatraju himnama mnogih generacija.

Bijelo dugme
foto: Printscreen Youtube / Milan Djokic - Soko

Čuveni sastav je osnovan 1974. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Grupa je prvobitno osnovana od strane Gorana Bregovića, tada mladog i talentiranog muzičara, kao i Zije Ćerimagića (klavijature), i Željka Bebeka (vokal) koji je postao njihov prvi frontmen. Kasnije su im se pridružili i drugi izvanredni muzičari, kao što su Milić Vukašinović (bubnjevi), Ipe Ivandić (bas gitara), i Vlado Pravdić (gitara).

Ni "Dugmići" nisu bili imuni na turbulencije koje su pratile raspadi Jugoslavije. Grupa se raspala i ponovo okupila nekoliko puta tokom svoje karijere, menjajući sastav i eksperimentišući sa zvukom. Bez obzira na sve te izazove, njihova muzika i nasleđe ostali su neporecivi.

Goran Bregović
foto: Printscreen Youtube / todorspin

Legendarni nastup pred Titom

Goran Bregović. govoreći jednom prilikom o politizaciji muzike, opisao je kako je izgledalo kada su zasvirali pred predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom, te se osvrnuo na tvrdnje da je njegov "pastirski-rok bend" bio državni projekat.

1 / 7 Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

- A to da je "Bijelo dugme" bilo državni projekat? Sećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pevali: "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac", pa su doveli taj bend što peva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito želi da čuje baš to - objašnava Brega i dodaje:

- Ali kako je Tito posle pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt - rekao je Bregović u intervjuu za "Nedeljnik".

Isti je događaj svojevremeno komentarisala i Tereza Kesovija koja je okrenula priču i rekla da oni nisu zapravo oterani, već je Tito bio taj koji nije mogao da ih sluša, pa je izašao iz prostorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs