nEVEROVATNO!

OMOT ZA ALBUM IZAZVAO NEVIĐENI SKANDAL U BIVŠOJ JUGI: Dečko je uradio užasnu stvar kad je saznao da je ONA NA NASLOVNICI

I danas se mogu žuti anegdote vezano za čuvenu sliku!

Celebrities
09:18h Autor:
OMOT ZA ALBUM IZAZVAO NEVIĐENI SKANDAL U BIVŠOJ JUGI: Dečko je uradio užasnu stvar kad je saznao da je ONA NA NASLOVNICI
Omot za album koji je izazvao buru u bivšoj Jugi, Foto: Printscreen Youtube / Milan Djokic - Soko

Legendarna grupa "Bijelo dugme" pre 46 godina 18. novembra objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom "Kad bih bio bijelo dugme". Međutim, omot koji su uradili za svoju debitanstku ploču je komentarisala cela Jugoslavija!

Uradio ga je čuveni sarajevski slikar Dragan S. Stefanović. Bio je prijatelj iz detinjstva Gorana Bregovića, pa su već sarađivali za kreiranje plakata za njegovu grupu „Beštije“. A nisu mogli ni da sanjaju da će baš ovaj omot, na kojem su se našle ženske grudi, izazvati tako oprečne reakcije u javnosti.

Legenda kaže da su stariji Beograđani masovno ulazili u beogradsku knjižaru „Kultura“ gde se ploča grupe, koju su obeležili brojni sukobi, prodavala i negodovali prodavcima sa rečima „A kakva vam je ovo kultura u izlogu?“

Sa druge strane, Stefanović je u intervjuima prepričavao anegdotu koja mu je umnogome obeležila karijeru. Naime, momak devojke sa omota jurio ga je po Radio Sarajevu samo da bi ga izvukao napolje, pitao da li poznaje njegovu devojku i da li je istina da se ona slikala za omot. Pošto mu je Stefanović rekao da je to ona, momak joj je udario šamar i zahvalio se.

Sveopšte ludilo i zgražavanje je pomoglo Stefanoviću da nastavi sa dizajniranjem, pa je nastavio da radi punom parom. Usledila je saradnja sa Korni grupom za album "Mrtvo more“ . Tada je nastao jedan od prvih primera pop arta u jugoslovenskoj diskografiji, omot za album „Time II“ .

Pričalo se da su bendovi prvo puštali demo snimke Stefanoviću kako bi dobio inspiraciju, a onda, pošto je bio poznat po dugačkom i samotnjačkom radu, čekali da završi omot pre nego što krenu sa finalnim miksom albuma.

Stefanović je bio dosledan u erotizaciji albuma, a veliki uspeh je postigao i sa drugim omotom za Bijelo dugme „Šta bi dao na mom mjestu“ , koji su svirali čak i Titu!

Međutim, omotom za treći njihov album „Bitangu i princezu“ naišao je na cenzuru od strane Jugotona. A trebalo je da predstavlja udarac ženske noge u štiklama u međunožje muškarca u belom odelu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs