KONTROLA UMA I EMOCIJA JE KLJUČ USPEHA: Nole izlazi kao POBEDNIK iz svih kriza zbog OVE TEHNIKE koju praktikuje godinama

Tehnika disanja Novaka Đokovića zbog koje uvek pobedi krizu mnoge intrigira, ali teniser je na njoj radio godinama.

Lifestyle
09:51h Autor:
KONTROLA UMA I EMOCIJA JE KLJUČ USPEHA: Nole izlazi kao POBEDNIK iz svih kriza zbog OVE TEHNIKE koju praktikuje godinama
Tehnika disanja Novaka Đokovića zbog koje uvek pobedi krizu, Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Mentalnoj snazi Novaka Đokovića se divi ceo svet, posebno kada u ključnim momentima na terenu preokrene stvari u svoju korist i ostvari fascinantnu pobedu! Međutim, sve to nije došlo preko noći. Godinama je radio na svojoj psihičkoj stabilnosti, fokusu, koncentraciji i preko potrebnoj mirnoći u odlučujućim trenucima.

Šta Noletu pomaže u tim presudnim minutima?

Prevashodno je to u slučaju Đokovića meditacija. Osim toga, ističe da je vizuelizacija jako bitna i smatra da se ključ uspeha nalazi, zapravo u kontroli uma i emocija.

Novak Đoković
foto: Ian Johnson/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

– Naravno da meditiram i na terenu! Prvo pravilo meditacije je disanje, zar ne? Ali, svesno disanje. Kao profesionalni sportista, moraš da naučiš da dišeš. Kada si anksiozan na brejk ili meč loptu protivnika, ostaješ sam sa sobom. Nema nekog da te zameni kao u timskim sportovima. Ti preuzimaš sve pohvale, ali i krivicu. Sve je u tvojim rukama. Da bi izvukao 100 odsto iz sebe, moraš da savladaš veštinu disanja, da se nosiš sa pritiskom i stresnim situacijama – objasnio je jednom prilikom Nole i dodao:

– Ključ je kontrola emocija i uma. Čak i čovek poput Federera, kome naizgled ništa ne smeta, ima unutrašnje borbe. Naučio je da kontroliše emocije i zato je uspešan. I Majkl Džordan je imao sposobnost da bude tačno u zoni kada je to najpotrebnije. Svim najvećim sportistima je to zajedničko.

1 / 6 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sa druge strane, i Jelena Đoković ima svoje metode kako da ostane smirena na terenu u kriznim situacijama u momentima kada tenzija dostiže vrhunac.

- Uvek u potrazi za mirnim, tihim mestima. Iza mene su klinci, vrište i pevaju u isto vreme tako da se ne čuju samo ptičice iako to možda tako deluje na slici. I dalje sam u procesu vežbanja kako da skrenem svoju pažnju na umirujuće zvuke čak i kad je galama oko mene. Za sve treba upornost, strpljenje i trening. Desi se i da osedim u procesu ali vredi - napisala je Jelena na Instagramu.

Jelena Đoković
foto: Paul Edwards / News Licensing / Profimedia

Neretko voli i da se osami.

- Volim da budem sama u prirodi. Potpuno sama. Ali moram da priznam, u početku kada stignem, osetim da me obuzme talas straha jer znam da sam uljez. Nekima bih i ja mogla biti plen.

Takođe, praktikuje meditaciju, a tokom jedne je, čak, i saznala nešto novo o sebi.

- Nedavno sam otkrila odakle dolazi moj podsvesni problem neprihvatanja da nisam savršena i da imam pravo na grešku. Takvo razmišljanje mi je otežavalo da kažem izvini kada pogrešim i uvek sam preskakala taj deo i pokušavala odmah da ispravim grešku kao da se ništa nije desilo - zaključila je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs