NOVAK ĐOKOVIĆ SA 36 GODINA OVO NE BI POJEO NI ZA ŽIVU GLAVU: Dok ČVRSTO veruje da mu 1 stvar donosi NAJVEĆU SNAGU

Među sportistima se zna da Novak Đoković ima najrigorozniji plan ishrane kojeg se pridržava kao svetinje, jer veruje da je zahvaljujući njemu stigao do uspeha

Fitnes & Nutricija
12:18h Autor:
NOVAK ĐOKOVIĆ SA 36 GODINA OVO NE BI POJEO NI ZA ŽIVU GLAVU: Dok ČVRSTO veruje da mu 1 stvar donosi NAJVEĆU SNAGU
Novak Đoković, Foto: Aaron Doster / Getty images / Profimedia

Novak Đoković nikad nije krio da mu je do zdravlja veoma stalo, te da je plan ishrane ono na šta najveću pažnju skreće. Od kako je iz ishrane izbacio hranu sa glutenom i mlečne proizvode - procvetao je. On smatra da mu je to pomoglo da dođe do titule šampiona sveta.

Novak Đoković danas voli rutinu i na živu glavu ne bi pojeo meso, nešto sa glutenom, veštački šećer, alkohol ili nešto što bi narušilo balans njegovog tela. Od toga zavisi njegova fizička spremnost, a samim tim i karijera.

Naš teniser je u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" otkrio 14-dnevni plan ishrane bez glutena za fizičku i mentalnu spremnost.

Novak Đoković
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Fizički nisam mogao da se takmičim. Psihički se nisam osećao kao da pripadam istom terenu kao najbolji igrači na svetu", napisao je on. "Ali onda sam, eto, napravio neke promene i to je sve promenilo."

Danas, kada ima 36 godina, Novak kaže da je "rutina izuzetno važna za svako ljudsko biće, jer je u našoj biologiji da smo mi bića koja vole da se ponavlajaju na dnevnoj bazi."

On kaže da mu rutina daje mir, zbog rutine se oseća sigurnije u sebe jer "sam učino sve što sam mogao da uradim kako bih se dobro pripremio za ono što dolazi."

Novak Đoković
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

"Važno je opet ponekad izbalansirati, prekidajući tu rutinu, samo da biste igrali igru sa svojim mozgom i razvili nove sinapse u svom mozgu", rekao je za svetske medije.

"Svi mi pravimo greške, i napravićemo ih još milion do poslednjeg dana naših života. Opet, važno je samo da ne budete prestrogi prema sebi. Naučio sam da je manje ponekad više," rekao je Novak.

Novak je zatim nastavio da razgovara o tehnici svesnog disanja kako bi ostao prisutan na terenu i zadržao fokus.

"Jedna od najvećih lekcija koje sam naučio o mentalnoj snazi je da ako izgubite fokus, niste prisutni i stvari počinju da idu pogrešnim putem za vas - To je u redu, prihvate to i onda se vratite. Koliko dugo ostaješ u toj emociji je ono što te razlikuje od drugih.

Za mene je svesno disanje verovatno najvažnija komponenta uspeha."

Novak Đoković
foto: Marc Aspland/The Times / News Licensing / Profimedia

A ŠTA DANAS JEDE NOVAK ĐOKOVIĆ?

"Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari."

BONUS VIDEO:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs