reč stručnjaka

5 NAJVEĆIH STRAHOVA KOD ŽENA SA KOJIMA SE SUOČAVAJU SVAKI DAN: Parališu ih, a samo jednim potezom mogu da ih POBEDE

Najveći strahovi kod žena su toliko postali česti da se skoro svaka pripadnica lepšeg pola suočava bar sa jednim sa naše liste!

Lifestyle
23:58h Autor:
5 NAJVEĆIH STRAHOVA KOD ŽENA SA KOJIMA SE SUOČAVAJU SVAKI DAN: Parališu ih, a samo jednim potezom mogu da ih POBEDE
Koji su najveći strahovi kod žena?, Foto: Shutterstock

Često i muškarci sami priznaju da su žene zapravo u nekom pogledu jači pol, s obzirom šta sve urade u samo jednom danu - idu na posao, kuvaju, sređuju kuću, brinu o deci, rešavaju probleme - lista je beskonačno duga. Ali, često i one samo zaborave na svoju ranjivu stranu i sve strahove koji nekada mogu da ih parališu, a da to neretko i ne priznaju sebi.

Uplašena žena, strah
foto: Shutterstock

Pred vama je lista strahova sa kojima se dame najviše suočavaju:

1. Strah od izbora

Ovaj strah je jedan od vodećih. Mnoge žene su u stalnom stanju žrtvovanja ili često idu u to. A izbor se odnosi na preuzimanje odgovornosti za sebe i svoj život, čega se, zapravo, mnogi ljudi plaše. Stoga one godinama, a neki decenijama, žive ovako u limbu, ne preduzimajući nikakve konkretne korake da promene svoj život. One samo čekaju neko čudo ili odluku koju za njih donesu drugi ljudi. Zamislite samo koliko ih ovi strahovi sputavaju i ograničavaju. U stvari, jednostavno im ne dozvoljavaju da grade svoj život kako im se sviđa i žive ga polovično.

lift
foto: Profimedia

2. Strah od zatvorenog prostora

Ova vrsta straha je jedna od najozbiljnijih koje dame vrlo česzo remeti u obavljaju svakodnevnih ativnosti. Može toliko da ih parališe da počinju da se guše i preznojavaju. To je zaista veliki problem. Na primer, zbog toga što je u liftu mali prostor, još i zatvoren, u stanju su da idu stepenicama, pa čak i na 15. sprat.

Devojka, Telefon, Strah, Umorna, Tužna Muzika
foto: Shutterstock

3. Strah od usamljenosti

Posebno je popularan kod žena srednjih godina. Na kraju krajeva, od detinjstva nas uče da žena ne sme da ostane sama pod stare dane. Očigledno je posleratno vreme ostavilo svoj trag. Uostalom, tada je vladao pravi nedostatak muškaraca, i nije bilo lako preživeti, oporaviti privredu i sl. Stoga su naše bake i dobile te strahove koji su se prirodno preneli na nas. Od tada mnoge devojke, tako očigledno, imaju želju da se što pre udaju, kao i da budu sa bilo kim, samo da ne budu same. Čak je teško i zamisliti koliko žena iz sličnog razloga trpi u nesrećnim brakovima, samo da nisu same.

Porođaj
foto: Shutterstock

4. Strah od porođaja

Strah od porođaja može da bude opravdan, ali najčešće se pojavljuje kod dama koje čitaju razne stvari na interentu o tome, misleći da će se tako bolje pripremiti. Tako saznaju za sve izuzetke, stavrajući u svojim glavam mračne misli. Zato je najbolje da slušate samo svog ginekologa.

vrat, starenje
foto: Shutterstock

5. Strah od starenja i starosti

Na mnogo načina, ovaj strah je usko povezan sa strahom od samoće, od gubitka interesovanja u očima muškarca. Ali, nažalost, bolna trka sa odlazećom mladošću, daje samo suprotan efekat. Žene potpuno zaboravljaju da postoji i unutrašnji sadržaj i da je lično zadovoljstvo i unutrašnji mir mnogo važnije od prvih znakova starenja. Kad osestite strah od starenje, morate da naučite kako da zaista sebe.

Za prevazilaženje straha najvažnije je da ga prvo prihvatite, a potom da se suočite, koliko god vam strašno zvučalo. Ukoliko ne uspevate sami da srušite to ograničenje u vašim mislima, obratite se psihoterapeutu koji će vam pomoći da ga se oslobodite.

Da li se vi nečega plašite?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs